Ви Гість.

Новітні інформаційні технології у бібліотеці

Останнє редагування: 2013-03-21

Автор: Лампіга Алла Віталіївна

            Інформаційне середовище загальноосвітнього навчального закладу являє собою сукупність інформаційних ресурсів, використання ком­п'ютерної техніки і систем зв'язку для створення пошуку, одержання, накопичення, збереження, за­хисту та поширення інформаційних ресурсів.

Важливе місце у формуванні інформаційного середовища в школі посідає шкільна бібліотека, метою діяльності якої є забезпечення інфор­маційних потреб учнів та вчителів, пошук та надання інформації користувачам.

Створення інформаційного середовища в школі розпочинається перш за все із встановлення техніки: комп'ютера, принтера, сканера, вибору програми, автоматизації, підклю­чення Інтернет, складання програми по створенню локального середовища в школі.

Найважливіший етап — створення електронно­го каталогу, занесення карток усіх наявних ката­логів і картотек у бібліотеці в електронну форму. Важливим питанням сьогодення є кооперування, інтеграція зусиль при створенні електронного ка­талогу шкільної бібліотеки. Кожна шкільна бібліотека має дуже схожі фонди (комплектувались раніше з одних і тих самих видавництв), тому є недоцільним кожному набирати один і той же фонд. Можна визначитись у себе на рівні району, що одна бібліотека набирає підручники, інша картотеку статей, ще інша ху­дожню літературу.

Висвітлюючи дане питання, доцільно з'ясувати термінологію понять: «електронна», «цифрова», «віртуальна» та «гібридна» бібліотека, тому що ос­таннім часом у науковій літературі все частіше вживаються дані поняття. Часом вони ототожню­ються, що зумовлює певну плутанину і змушує кожного визначитися в термінах.

Як відомо, бібліотека — це перш за все бібліотечний фонд. У свою чергу, бібліотечний фонд — упорядковане зібрання документів. Тому вважаємо, що:

         Традиційна бібліотека — упорядковане зібрання традиційних (паперових) документів.

         Цифрова бібліотека — упорядковане зібрання електронних документів. Створювалися цифрові бібліотеки на початковому етапі інформатизації, коли бібліотечні заклади існували порівняно відокремлено, а під інформатизацією розуміли ав­томатизацію бібліотечних процесів та оцифровування документів.

       Електронна бібліотека — це розділена інфор­маційна система, що дозволяє надійно накопичу­вати, зберігати і ефективно використовувати різноманітні колекції електронних документів, доступні в зручному для користувачів вигляді через глобальні мережі передачі даних. Робота по ство­ренню електронних бібліотек розпочата в США в 80—х роках, у Великобританії — на початку 90—х років.

         Переваги електронної бібліотеки: не потрібно багато екземплярів книг, періодики, не потрібно багато площі, краще зберігаються фонди, повніше забезпечуються потреби користу­вачів. Користувач отримує інформацію незалежно від часу і місця знаходження, більша імовірність отримати матеріал (тому що як не в одній, так в іншій бібліотеці він є), підвищується рівень інфор­маційної культури, комп'ютерної грамотності.

Електронні бібліотеки надають користувачам послуги безпосередньо до електронних каталогів, бібліографічних описів, довідково-реферативної інформації, повних текстів електронних доку­ментів (книг, журнальних статей).

       Інтернет — глобальна комп'ютерна мережа, що об'єднує користувачів усього світу (більше 40 млн. людей, ця цифра з кожним роком зростає). Су­купність документів, написаних на спеціальній комп'ютерній мові називається веб-сторінками. Бази даних нагадують бібліотеки, в них можна шу­кати, переглядати на екрані та роздруковувати не­обхідні матеріали.

        Електронна бібліотека — упорядковане зібрання документів + доступ до динамічних електрон­них документів (Інтернету).

Віртуальна бібліотека — упорядковане зібрання динамічних документів. Від електронної віртуаль­на бібліотека відрізняється тим, що не містить ста­тичних електронних документів, орієнтуючись ли­ше в ресурсах мережі Інтернет.

Інтернет як такий не є віртуальною бібліотекою, оскільки документи в ньому не систематизовані. Ос­новною ознакою віртуальної бібліотеки є наявність інформаційного спеціаліста, який упорядковує («ство­рює фонд») ресурси мережі і надає їх користувачам.

Гібридна бібліотека — традиційні документи + статичні електронні документи + Інтернет + інформаційний спеціаліст, тобто поєднання тра­диційної, електронної та віртуальної бібліотек в одному інформаційному закладі.   

Література: 

1.Алешин Л.И. Информатизация в библиотеке: учеб. пособие.- Ч. 1. – М.: ИПО Профиздат, 2001. – 176 с.

2. Бирюкова Н.Б., Мовшин Л.М. Компьютер – в школьную библиотеку. – М., 1992. – 19с.

3. Новітні інформаційні технології та бібліотека: Британська рада в Україні. – К., 2000.- 65с.

4. Філіпова Л.Я. Інформаційний сервіс Інтернет: Навч. метод. матеріали. – ХДАК, 2003.- 39с.

 

 

Методист з бібліотечних фондів:                                      Лампіга А.В. 

Активні користувачі за останні 15 хвилин: