Ви Гість.

Конкурсно-пізнавальна програма «Дорожня абетка» для учнів 5-х класів

Останнє редагування: 2015-02-24

Автор: Пономарьова Олена Вікторівна

Мета заходу:

Обладнання:  проектор, дорожні знаки, фонограми, плакат, сигнальні картки.

Хід заходу

І. Вступне слово педагога-організатора.

- Доброго дня, діти. Наша зустріч із вами буде присвячена правилам, які ми обов’язково маємо виконувати .

На світі є багато різних правил, і перше з них, яке ми пригадаємо – це правила поведінки. Сьогодні перед вами будуть виступати учні 7-го класу, а ви маєте слухати їх уважно.

- Як же називаються правила, яким присвячена наша зустріч?

-         На екрані – слайд №1 «Правила дорожнього руху»

- Підніміть руку, хто з вас знайом з цими правилами.

- Це добре, що діти знають правила дорожнього руху. Але потрібно правила не лише знати, а ще завжди виконувати. Незнання та невиконання цих правил призводить до травмування людей або навіть до загибелі.

ІІ. Основна частина заходу, в якій беруть участь учні 7-х класів.

- Звернемося до історії.

- Правила дорожнього руху існували не завжди, а з’явилися разом з появою транспортних засобів.

- Людина не може пересуватися з великою швидкістю. Щоб долати великі відстані люди здавна використовували коней, щоб їздити верхи або запрягати у вози та карети.

На екрані – слайд №2

-  Перші правила дорожнього руху з’явилися дуже давно – майже 350 років тому назад.

На екрані – слайд №3

- Вперше Указ про необхідність дотримання на дорогах правил видав цар Петро І. Правила визначали, де можна було їздити, де зупинятися екіпажам, а де ходити людям. Звичайно, що з часом ці правила змінювалися та доповнювалися.

- Але люди завжди мріяли побудувати такий візок, який міг би рухатися без коней. Для цього використовували педалі (тому перші автомобілі були схожі на велосипед з трьома колесами), приробляли до карети вітрила. Але такі «авто» не могли рухатися швидко  та надійно.

- Новий поворот в історії автомобілів почався тоді, коли люди навчилися використовувати силу пари.

На екрані – слайд №4

- Це сталося у 1770 році. Французький винахідник КУНЬО зробив таку машину: попереду був підвішений мідний котел (це було схоже на те, як нібито у ньому везуть суп), а водій сидів на лавці і крутив кермо. Проїде трохи і зупиниться. Це означало: пара у котлі скінчилася. Потрібно було водієві злазити і ставати кочегаром: розтоплювати топку і розводити пари.

На екрані – слайд №5

- Водія такої машини називали шофером: «шофер» - з французької мови  і є «кочегар».

- Перші автомобілі були дуже гучними, і коні їх лякалися. У Лондоні навіть видали закон, у якому написано, що автомобіль повинен бути обвішаний дзвіночками, щоб коні думали, що це рухається щось подібне до них. А ще перед кожним автомобілем повинен йти (або бігти) чоловік з червоним прапорцем і попереджати  про небезпеку.

- Це були перші правила, які  мали б запобігти травмуванню людей на дорогах, адже автомобілів ставало все більше. А незнання та недотримання правил дорожнього руху в усі часи приводить до трагічний випадків.

- Перша автомобільна аварія трапилась в Англії 17 серпня 1896 року.  Міс Дретсон переходила тиху вулицю, як раптом попереду з’явився автомобіль. І незважаючи на те, що вона у розпачі махала парасолькою і щось показувала руками, трапилося нещастя. Дретсон стала першою жертвою автомобільних катастроф. Нині на дорогах світу гине приблизно 25 тисяч осіб протягом року.

- Можемо собі тільки уявити яка велика армія бігаючи перед автомобілями та розмахуючи прапорцями знадобилася б згодом! І хто мав би підтримувати порядок на перехрестях?

- Як ви думаєте, що винайшли люди для цього?

Діти відповідають, що це світлофор

На екрані – слайд №6

- Так, його назва походить від двох слів: нашого слова «світло» та грецького слова «форос» - той, що несе. Отже, у перекладі на нашу мову слово світлофор означає: той, що несе світло.

На екрані – слайд №7

- Перший світлофор був встановлений у Лондоні у 1868 році. Він управлявся вручну і мав два крила. Якщо обидва були підняті – це означало сигнал «СТОП», я якщо опущені – рух з обережністю.

На екрані – слайд №8

- У темний час доби використовувався газовий ліхтар, який перемикав поліцейський. Одного разу такий ліхтар вибухнув і поранив поліцейського. Після того регулювання у темну пору доби припинилося на 44 роки.

- Сьогодні управляти світлофором допомагає електроніка: всередині світлофора знаходяться спеціальні рамки з рахівницями, які рахують машини, що проходять у даному напрямку. Інформація передається до центрального пункту керування, і зелений сигнал світлофора включається на тій вулиці, де більше зібралося транспорту.

- Ви дізналися багато нового з історії правил дорожнього руху.

- Ви всі знаєте, як правильно поводити себе на дорогах.

- Чому ж тоді так багато дітей все-таки потрапляють у дорожньо-транспортні пригоди?

Відповіді дітей. Ведуча допомагає зробити висновок: правила потрібно не просто знати, їх потрібно завжди виконувати.

ІІІ. Конкурсна частина заходу.

- Давайте уявимо себе інспекторами дорожнього руху. Вам передали протокол з місця події на дорозі. Вкажіть помилки.

Для виконання завдання запрошуються учні, які отримають «протоколи».

Ситуація 1

Взимку для катання на санчатах та лижах діти обрали чудовий пагорб біля дороги. Яке правило дорожнього руху вони порушують?

Грати біля проїжджої частини дороги заборонено.

 

Ситуація 2

Дівчинка повертається зі школи додому. Їй потрібно перейти вулицю. Вона побачила знак «Діти» (знак демонструється учасникам конкурсу) і впевнено закрокувала через дорогу. Чи правильно вона зробила?

Цей знак не дає переваги на дорозі. Дівчинці потрібно було зупинитися на тротуарі, глянути ліворуч, і лише переконавшись, що смуга руху вільна, дійти до середини дороги. Потім зупинитись, подивитись праворуч і закінчити перехід.

 

Ситуація 3

Вздовж заміської дороги узбіччям рухаються дві групи підлітків. Перша група – хлопчики, друга – дівчатка. Обидві групи рухаються в одному напрямку, але хлопчики – з правої сторони, а дівчатка – з лівої. Хто з них рухається вірно і чому?

 Вірно рухаються дівчатка, тому що йдуть узбіччям назустріч транспорту.

 

 

Завантажити презентацію можна тут http://dorobok.edu.vn.ua/file/view/876

Активні користувачі за останні 15 хвилин: