Ви Гість.

1-2 клас

Останнє редагування: 2015-02-26

Автор: Сапіга Лідія Анатоліївна

Завдання для розвитку логічного мислення

 

1 – 2 класи

 

1. Летіли горобці і всілись на стовпці. Якби сіли по одному, то за лишився би без місця горобець, а якби по два, то вільним був би стовпець. Скільки було горобців? Скільки - стовпців?

 

2. Одна білочка назбирала 9 сироїжок та 6 маслюків і поділилась з другою - дала їй 8 грибів. Яке найменше число сироїжок могла одержати друга білочка?

 

3. Сиділо 6 горобців і 4 ластівки. 9 пташок полетіло. Скільки горобців залишилось?

 

4. Коли діти вишикувались у ряд, то Миколка побачив, що він стоїть п'ятим від правого краю і третім від лівого. Скільки дітей вишикувалось?

 

5. На гілці сиділо кілька пташок. Після того, як 4 пташки полетіло, на гілці залишилось на 2 пташки більше, ніж полетіло Скільки пташок сиділо на гілці?

 

6. Андрійко та Оленка вудили рибу. Побачивши, що в Оленки мало риби, хлопчик дав їй стільки рибин, скільки в неї було. Згодом Оленка впіймала 7 рибин, віддала борг Андрійкові й у неї стало 10 рибин. Скільки рибин було в Оленки спочатку?

 

7. Яке число можна написати замість крапок  1, 3; 2  ...; З,  5, якщо дотримуватися встановленої закономірності?

 

8. Один вантажний автомобіль за один раз може перевезти вміщує два верстати. Скільки потрібно таких автомобілів, щоб перевезти 7 верстатів.

 

9. Знайдіть три числа, які задовольняють умову: кожне наступне - число на 1 більше за попереднє, а одне з них дорівнює сумі двох інших.

 

10. Із чисел 7, 10, 12, 15, 18, 23, 27, 30 знайти три такі числа, сума яких дорівнює 50.

 

11. У кімнаті були стільці на 3-х і 4-х ніжках. Скільки було яких стільців, якщо всього ніжок - 10?

 

12. Маємо дві посудини: в одну вміщується 8, а в другу - 5 склянок води. Як, користуючись ними, відміряти дві склянки води?

 

13. У Юрка сьогодні день народження. Він молодший за свою сестру, якій виповнилось 7 років. Скільки років може бути Юркові?

 

14. Оленка і Миколка поставили на поличку 5 іграшок Миколка сказав, що він поставив стільки ж іграшок, скільки поставила Оленка. Чи не помилився він?

 

15. Світлана і Василь прийшли вранці у клас, а там уже було 4 учениці. Скільки всього учениць стало у класі? Чи можете ви сказати, скільки всього стало дітей?

 

16. У ящику впереміш лежать 10 синіх і 10 червоних шкарпеток. Скільки треба вийняти шкарпеток, не дивлячись, щоб вийшла пара одного кольору?

 

17. Оленка живе на четвертому поверсі. Коли вона повертається знадвору, то з поверху на поверх піднімається за півхвилини. Скільки часу витрачає Оленка, щоб піднятися сходами до свого помешкання?

 

18. На лісопильному заводі машина відрізує від колоди за 1 хв кусок дерева завдовжки 1м. За скільки хвилин вона розріже на такі куски колоду довжиною 10м?

 

19. Бабусі треба засмажити 6 котлет, а на сковорідці вміщується тільки 4. Кожну котлету треба смажити 6 хв на кожному боці і 5 хв на другому. Скільки часу потрібно для того, щоб засмажити 6 котлет на цій сковорідці?

 

20. Онук запитав у дідуся: "Скільки тобі років?" Дідусь відповів:

"Якщо проживу ще половину того, що я прожив, та ще один рік, то мені буде 100 років". Скільки років дідусеві?

 

21. Є два бідони місткістю 2 л і 7 л. Як за їхньою допомогою набрати з річки 3 л води?

 

22. Троє друзів: Андрійко, Назарчик і Дмитрик вудили рибу. Найбільше риб упіймав Андрійко, а найменше - Дмитрик. Кількість рибин, що їх упіймав кожний, виражається одноцифровим числом. Скільки рибин міг упіймати кожен з хлопчиків, якщо разом вони упіймали 20?

 

23. Довжина колоди 5 метрів. Щохвилини від цієї колоди відпилюють по одному метру. Через скільки хвилин буде розпиляна вся колода?

 

24. У Олесі було три ляльки: Ганнуся, Марійка та Оля. Кожна з них жила в одному з трьох будиночків. Перша хатка була з високим дахом і маленьким вікном. Друга хатка - з високим дахом і великим вікном, третя - з низьким дахом і великим вікном. Ганнуся і Марійка жили в хатках з великим вікном, а Марійка і Оля - у хатках з високим дахом. Потрібно відгадати, в якій хатці живе кожна лялька.

 

25. Катруся, Софійка, Галинка і Надійка народились 2 березня, 17 травня, 2 червня, 20 березня. Софійка і Галинка народились в одному місяці, а у Галинки і Катрусі день народження одного числа. Хто коли народився?

 

26. Оля, Марійка та Христинка за контрольну роботу отримали різні оцінки, але двійок у них не було. Відгадайте, яку оцінку отримала кожна, якщо у Олі не трійка, у Христинки не трійка і не п'ятірка.

 

27. Діти виростили за літо 72 курчат, а каченят - у три рази менше, ніж курчат, і на 4 більше, ніж гусенят. Скільки гусенят виростили діти ?

 

28. Навколо ділянки, периметр якої 20 м, розставили колики на віддалі 5 м. Після цього 10 коликів залишилось. Скільки коликів було? Якої форми ділянка?

 

29. В одному пакеті - 3 яблука і 10 сливок. У другому - три таких самих яблука 115 слив. Маса першого пакета - 500 г, а маса другого - 600 г. Чому дорівнює маса однієї сливи?

 

30. У сім'ї четверо дітей: Сергійко, Іринка, Івась та Галинка. Їм 5, 7, 9, 11 років. Скільки років кожному з них, якщо один з хлопчиків ходить у дитячий садок, Іринка - молодша за Сергійка, а сума років дівчаток ділиться на три?

 

31. Сума двох чисел більша за перше число на 7, а за друге – на 6. Обчисліть цю суму.

 

32. У Юрка було 13 зошитів, а в Андрійка - 10. У дівчаток - Оленки та Тетянки - зошитів було більше, ніж у одного з хлопчиків, але менше, ніж у другого, до того ж більше було у Тетянки. Скільки зошитів було у кожної дівчинки?

 

33. Троє хлопчиків - Ігор, Сергійко та Лесик - живуть в одному під'їзді на різних поверхах: п'ятому, сьомому, восьмому. Ігор живе не нижче, а Сергійко - не вище за Лесика. Хто з хлопчиків на якому поверсі живе?

 

34. На двох деревах сиділи горобці. З першого дерева полетів горобець, а потім з другого дерева на перше перелетіло три горобці. Після цього на кожному дереві стало по 5 горобців. Скільки горобців було на кожному дереві спочатку?

 

35. Бабуся чекала в гості трьох онуків і спекла їм пиріжків. Полічила пиріжки і думає: "По скільки пиріжків дати дітям? Якщо дати по 5 пиріжків, то один залишиться, а якщо по 6, то 2 не вистачить" Скільки пиріжків спекла бабуся?

 

36. Якщо Марійка на 2 роки старша за Віру, а Віра на 3 роки старша Олі, то хто старший: Марійка чи Оля? На скільки років?

 

37. Груша дорожча від яблука у 2 рази. Що дорожче - 8 яблук чи 4 груші?

 

38. На шахових змаганнях кожен учасник зіграв зі всіма суперниками по одній партії. Скільки всього зіграно партій, якщо в змаганнях брало участь 5 шахістів?

 

38-А. Коли спалили третину свічки та ще 3 см, то висота свічки стала дорівнювати 3 см. Якою була висота свічки?

 

39. Яке число у натуральному ряді дорівнює сумі всіх попередніх чисел?

 

40. Знайдіть три числа, якщо сума будь-яких двох з них на 7 більша від третього.

 

41. Коли Олеся подарувала Квітославі 7 марок, то у дівчаток стало по 15 марок. Скільки марок було спочатку в кожної з дівчаток?

 

42. До двоцифрового числа спереду приписали цифру 5. На скільки при цьому збільшиться число?

 

43. У трицифровому числі закреслили крайню зліва цифру 7. Зменшилося чи збільшилося число і на скільки?

 

44. У числі 325 закреслили цифру 2. На скільки зменшилося при цьому число?

 

45. Скільки одержимо десятків, якщо три десятки помножимо на два десятки?

 

46. По стовбуру повзе жук За ніч він піднімається на 6 м, а за день опускається на три метри. Почавши повзти від основи стовбура, за п'яту ніч він досягає його вершини. Яка висота стовбура дерева?

 

47. Коли батькові було 28 років, то синові було 5 років, тепер батькові 35 років. Скільки років синові?

 

48. Знайдіть число, яке більше 11 на стільки, на скільки воно менше 17.

 

49. Хлопчик у темряві знімає з мотузки шкарпетки. їх дві пари. Кожна пара відрізняється кольором. Яке найменше число шкарпеток він повинен взяти, щоб бути впевненим, що серед них є принаймні одна пара одного кольору?

 

50. Сума чисел, що позначають номери трьох будинків, які стоять на одному боці вулиці, дорівнює 54. Визнач номери цих будинків

Активні користувачі за останні 15 хвилин: