Ви Гість.

Завдання підвищеної складності

Останнє редагування: 2015-02-27

Автор: Ільницька Наталія Олександрівна

Завдання підвищеної складності:

Історія старого чайника

Мета: розвивати уяву при складанні історій на задану тему. Діти придумують різні історії на тему “Що може повідати про природу старий чайник?”.

Казкові імпровізації

Мета: вчити вводити в казки образні вирази. Педагог пропонує дітям придумати казку, яка починається словами: “В деякому царстві, деякій державі ...”. Події казки розгортаються в дрімучому лісі, а їх учасники – Мухомор і дівчина.

Весела історія

Мета: вчити складати історії на задану тему. Педагог пропонує скласти історії про: собаку, яка жила в холодильнику; ворону, яка любила кататися на велосипеді; щуку, яка грала на гітарі.

Ожилі предмети

Мета: вчити використовувати в казкових імпровізаціях анімізм. Діти повинні придумати казку, в якій нежива природа діє як жива.

Абракадабра

Мета: розвивати уяву при вигадуванні абстрактного тексту. Педагог пропонує придумати незвичайний мову, на якому діти можуть говорити, як, об’єкти неживої природи.

Виклади карти на стіл

Мета: розвивати уяву при складанні колективної казки. Дітям необхідно придумати колективну казку. Для цього підготовлена спеціальна колода карт, зроблена шляхом наклеювання на картонні картки різноманітних картинок природи. Педагог просить витягти з колоди, не дивлячись, одну карту-картинку, і перша дитина починає розповідь, інтерпретуючи зміст картинки.

Фантастичний образ

Мета: вчити комбінувати різні деталі при створенні нового образу. Педагог показує дітям елементи зображення (ніс, очі, вуха тощо) і пропонує побудувати з них фантастичний образ, істота або предмет.

Малюнок у кілька рук

Мета: розвивати творчі здібності при створенні колективного образу. Педагог пропонує дітям уявити себе у вигляді якого-небудь образа. Потім на аркуші паперу перша дитина зображує окремий елемент задуманого образу. Другий, відштовхуючись від наявного елемента, продовжує малюнок, використовуючи роботу попередника для трансформації свого задуму. Точно так само поступає третій і т.д.

Використання предметів

Мета: розвивати відтворює уяву по зображенню. Педагог розглядає з дітьми картинки із зображенням знайомих предметів і пропонує перерахувати всі можливі способи вживання цих предметів, які вони знають і можуть уявити.

Як слоненяті переправитися через річку, якщо він не вміє плавати?

Мета: вчити розв'язувати задачі-протиріччя. Педагог. Далеко-далеко, в африканських джунглях, жив маленький слоненя. Одного разу на березі річки він задивився на яскраву метелика і відстав від мами. Слони переправилися через річку, а малюк залишився. Плавати він не вміє, але йому обов'язково потрібно дістатися до стада: там його охороняють і захищають. Отже, щоб вижити, слоненя повинен переправитися через річку до стада, але він не може цього зробити, тому що не вміє плавати. Як допомогти слоненяті переправитися через річку?

 Проблеми

Мета: вчити знаходити варіанти вирішення проблемної задачі. Педагог. Що робити, якщо треба дізнатися погоду на вулиці, не виходячи з дому? Скільки способів ви знаєте?Скількома способами можна повідомити новину іншій людині? Перерахуйте якнайбільше способів. Діти відповідають.

Як зберегти шматочок зими влітку?

Мета: вчити висловлювати ідеї в образотворчій діяльності. Педагог каже, що людям завжди хочеться того, чого немає, або того, що наступить не скоро. Так влітку, коли спекотно, ми починаємо згадувати зиму. Чи можна зберегти шматочок зими влітку? (Педагог вислуховує всі версії, і вони спільно обговорюються.)

Чому це сталося?

Педагог пропонує дітям назвати якомога більше можливих причин для наступних ситуацій. Стоїть у дворі дерево обліплено птахами. Річка вийшла з берегів і затопила луки.

Про годинник

Педагог. Уявіть, що грабіжники викрали в місті всі годинники. Ні в кого годин не залишилося. Як можна слідкувати за ходом часу, поки в місто не завезуть новий годинник? Скільки способів ви можете запропонувати? Діти відповідають.

Архімед

Педагог пропонує проблемні ситуації. Діти повинні дати якомога більше варіантів вирішення цих проблем. Після того як вони впораються з однією проблемою, запропонуйте їм знову пошукати нове рішення і так до тих пір, поки ідеї не вичерпаються. Як виростити пальму біля будинку? Як бути?

Як їм допомогти?

На що вона схожа?



Активні користувачі за останні 15 хвилин: