Хліб на столі
Останнє редагування: 2015-03-10
Автор: Вернигора Василь Васильович
2 варіант
Хліб на столі
З давніх-давен хліб у великій пошані в нашого народу. Вчиняли його на заквасці, місили в дерев’яній діжі. Хліб у кожній хаті обов’язково лежав на столі, а біля нього стояла сіль.
У неділю і свята з житнього або пшеничного борошна пекли пампушки, пиріжки з сиром, маком, картоплею, капустою, ягодами. Їжею й окрасою був хліб на різних святах і в обрядах. Та й тепер кожне весілля не обходиться без короваю. Пекти коровай запрошували тільки жінок, у чиїх сім’ях панувала злагода. Оздоблення короваю качечками, голубками, гілочками уособлювало побажання продовження роду, щасливого подружнього життя, достатку.
Хлібом-сіллю і нині ми зустрічаємо дорогих гостей, підносимо його ювілярам.