Ви Гість.

Методичний посібник "Вивчення розділу "тактична медицина" в 11 класі"

Останнє редагування: 2016-01-14

Автор: Кирилішина Наталя Петрівна

ВСТУП

Допоки в Україні будуть

Такі ось душі і серця,

Такі безстрашні, світлі люди -

Не знатиме вона «кінця»!!!

 Т. Пакалюк

Політичний, економічний, духовний розквіт України можливий лише за умови гарантування її державного суверенітету, політичної незалежності, збереження територіальної цілісності та недоторканності кордонів. Гарантом національної безпеки України виступають боєздатні Збройні Сили, побудовані за принципом оборонної достатності. Збройні Сили є необхідним атрибутом держави і виконують її найголовнішу – захисну функцію. В умовах реальної військової агресії та захоплення території України Російською Федерацією проблема захисту Вітчизни стала, як ніколи актуальною.

Знання з основ медичних знань, як розділу предмету «Захисту Вітчизни», учні набувають тільки в школі. З цими знаннями вони підуть в життя. Їх здоров’я, особисті успіхи, користь, яку вони можуть дати суспільству, багато в чому залежать від знання основ медичних знань та практичних навичок, набутих на уроках.                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Адже, вчасне надання першої і долікарської медичної допомоги зберігає життя поранених та хворих, а своєчасна евакуація з поля бою запобігає повторному ураженню або загибелі. Тому, використовуючи досвід країн НАТО, було впроваджено курс тактичної медицини.

Тактична медицина -це мабуть, наймолодший розділ медицини. Перші публікації з'явилися тільки 1996 році. Лікарі досліджували причини смерті при проведенні військових операцій і зосередили саме увагу на порятунку життя пораненого. Впровадження цього курсу для кожного бійця в західних арміях призвело до гарних результатів - кількість загиблих від поранень в армії США зараз є найнижчою за всю історію. І сьогодні курс тактичної медицини є обов’язковим при підготовці багатьох армій світу. Тактична медицина враховує той факт, що місце і обставини в яких надається допомога під час бойових дій, принципово відмінні від звичних лікарень, салону карети швидкої допомоги або, навіть, тротуару серед міста.

Що відбувається зазвичай після катастрофи, пострілу, бійки, ДТП в мирний час? До потерпілого збігаються перехожі, хтось викликає швидку, хтось просто спостерігає збоку. А якщо припустити таку поведінку під час бою? Поранений боєць (йому боляче, тече кров), але чи може підрозділ залишити бій, для допомоги пораненому? Ні! Скільки ще буде поранених у такому випадку. Ось чому для збереження життя інших бійців, уникнення додаткових поранень, вимоги тактичної медицини суперечать природному бажанню кинути все і допомогти. Кожен має це робити сам. В умовах бойових дій чіткі вміння і знання можуть і повинні рятувати життя. Гіркий досвід цієї відносно молодої науки омитий кров'ю, болем втрати, однак шляхом спроб та помилок, поєднання практики, логіки та сухої статистики врешті-решт вдалось досягнути непоганих результатів та зниження смертності бійців.

Причиною створення розділу «Тактична медицина» стала неочікувана російсько-українська війна, яка виявила повну неготовність Збройних Сил України (ЗСУ) та суспільства до забезпечення виживання військових та населення уражених сучасними видами зброї під час ведення бойових дій.

Про це свідчить статистика. Майже 30% поранених у  цій війні гине. Навіть, під час Другої світової війни цей показник в Червоній армії не перевищував 25%. Чи є невідворотними такі жахливі втрати? Для порівняння.

У військових конфліктах, в яких беруть участь армії країн - членів НАТО гине не більше 3% поранених! При чому, якщо в ЗСУ головна задача не дати загинути тим, кого можна врятувати, то медицина країн альянсу вже успішно вирішує завдання вищого рівня – порятунку тих, хто завжди вважався безнадійним і гинув у 100 % випадків. Британські військові медики повідомляють, що їм тепер вдається врятувати 25 % таких  "безнадійно” уражених.

Цьому сприяє доступна сучасна високотехнологічна медична допомога кращих клінік, ретельно розроблена схема евакуації поранених, що дозволяє розпочати надавати спеціалізовану висококваліфіковану лікарську допомогу не пізніше, ніж через годину після  поранення, вчасно розпочата якісна перша домедична та медична допомога.

Ранній початок лікарської допомоги є  фактором, який значно покращує шанси на виживання та відновлення функцій у пораненого. Тому існує поняття  «золотої години» - перша година після поранення, протягом якої повинно розпочатись надання кваліфікованої лікарської допомоги.

Кожний боєць будь-якої  сучасної західної армії, крім майстерного володіння озброєнням, фізичної та тактичної підготовки, досконало володіє прийомами надання медичної допомоги в бойових умовах. Більше того, він завжди впевнений, що його товариші також будуть знати, що робити в разі його поранення і нададуть допомогу, як тільки умови бою це дозволять. Українські вояки нарешті теж мають бути впевнені у кваліфікації своїх товаришів і самі повинні знати,  вміти та бути готовими надати першу допомогу, коли вона знадобиться. Питання повинно стояти так, що боєць, який не володіє знаннями з тактичної медицини  є небезпечним сам для себе та своїх товаришів. [8].

Тому, на мою думку, введення розділу «Тактична медицина» в курсі предмету «Захист Вітчизни» є актуальним і необхідним. В умовах сьогодення володіти навичками надання домедичної допомоги має якомога більше мирного населення в тому числі і учні - старшокласники.

Тактична медицина - це надання медичної допомоги під час військових дій.

Розділ тактичної медицини розрахований на навчання базових навичок для надання само- та взаємодопомоги в умовах бойових дій. Матеріали розділу будуть корисні при підготовці учнів у наданні першої домедичної та медичної допомоги в зонах обстрілу і укриття.

Гасло тактичної медицини – правильні дії в правильний час!

 

 

Завантажити повний варіант

Активні користувачі за останні 15 хвилин: