Ви Гість.

Взаємозв’язки у викладанні української мови та літератури у 5-6 класах

Останнє редагування: 2016-01-19

Автор: Кучма Наталія Анатоліївна

Департамент освіти Вінницької міської ради

Міський методичний кабінет

Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №36

Вінницької міської ради

 

  

Взаємозв’язки у викладанні української мови та літератури

у 5-6 класах

 

Кучма Наталія Анатоліївна

учитель української мови та літератури,

 зарубіжної літератури,

спеціаліст вищої категорії,

старший учитель

 

   

Вінниця 2015

 

 

    Рекомендовано науково-методичною радою закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №36 Вінницької міської ради».  Протокол № 2 від 29.10.2015р.

                        

     

      Автор:      

      Кучма Наталія Анатоліївна, учитель української мови та літератури, зарубіжної літератури закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №36 Вінницької міської ради», спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, старший учитель

     

       Рецензенти:

   Токар Олена Василівна, методист з навчальних дисциплін міського методичного кабінету Департаменту освіти Вінницької міської ради

   Черній Тетяна Анатоліївна, голова міського методичного об’єднання учителів української мови та літератури, учитель української мови та літератури закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №10 Вінницької міської ради», спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, учитель-методист

 

       Взаємозв’язки у викладанні української мови та літератури в 5-6 класах / Кучма Н.А.: методична розробка. – Вінниця: ММК, 2015. –  70 с.

 



 

ВСТУП…………………………………………………………….……2

РОЗДІЛ І. Психолого-педагогічні та методичні основи здійснення взаємозв'язків у викладанні мови і літератури...................................................4

РОЗДІЛ ІІ. Міжпредметний (літературний та фольклорний) матеріал при вивченні фонетики, лексики, будови слова, словотворення………………………………………………….5

РОЗДІЛ ІІІ. Елементи лінгвістичного  аналізу при вивченні  літературного твору  (5-6 класах)…………………………….22

РОЗДІЛ ІV. Дидактичні матеріали для розвитку зв'язного мовлення……………………………………………………...27

  

Автор —  Кучма Н.А. вчитель української мови та літератури

На основі підходу до міжпредметних зв'язків як умови оптимізації навчального процесу в роботі розкрито специфіку взаємозв'язків мови

 і літератури, представлено на міжпредметній основі методичну систему завдань для 5-6-х класів з обох предметів, сформульовано висхідні принципи таких завдань.

Основні типи завдань спрямовані на збагачення індивідуального словника учнів, розвиток їх загальної мовної культури, удосконалення умінь

 і навичок інтегрованого характеру (творче читання, складання текстів власними силами тощо).




ВСТУП

Сучасний навчальний процес вимагає докорінного поліпшення викладання у школі рідної мови.  Таким чином, засвоєння мови сприяє розвитку мислення, озброює учня «ключиком» до оволодіння всіма іншими шкільними курсами. Багато  видатних педагогів, методистів, стверджують, що жоден інший предмет не здатний так розвинути людину, як мова, що у мовній поведінці людини відбивається її загальний інтелект, її емоційна сфера, сама людина в цілому. Живодайним коренем усієї розумової культури називав рідну мову.

У цій площині українську мову в школі не можна розглядати як один із предметів, який можна вивчати або не вивчати, її значення — фундаментальне. Не випадково Дмитро Білоус писав, що через мову щиро і правдиво одкривається нам білий світ.

У сучасній школі спостерігається відсутність інтересу до рідної мови, недостатнє знання її, невміння володіти нею. Але, маючи певні теоретичні знання, учні не вміють висловити свою думку. У цьому явищі знайшла своє відображення надмірна затеоретизованість викладання, очевидно, до деякої міри і офіційність викладання. Але ж оволодіння мовою як засобом спілкування — одне з найголовніших практичних завдань курсу.

Тим, хто уміє добре говорити і писати, спілкування з людьми приносить задоволення і радість, вони можуть поділитися своїми знаннями, і відстояти правильність твердження своєї думки.

Розвинути чуття слова, я вважаю, допоможе уміло використаний як дидактичний літературний матеріал  так і фольклорний програмних                              (і позапрограмних, доступних шкільному вікові) творів. Основою дидактичного матеріалу має бути зв'язний текст, який не тільки ілюструє теоретичні положення, але й значною мірою впливає на розвиток художнього мислення учнів, зміцнює моральні начала їх особистості.

О. О. Потебня писав, що розглядати СЛОВО в такому вигляді, яким воно представлене у словниках, — все одно, що розглядати рослину, якою
вона виглядає в гербарії, тобто не так, як вона живе, а як штучно підготовлена для цілей пізнання.

Звернення до літературного матеріалу як до дидактичного вносить в організацію уроку живий естетичний струмінь, створює
емоційну основу для засвоєння лінгвістичних знань.

Мета методичної розробки - ознайомити учителів-словесників із науковими основами здійснення взаємозв'язків у викладанні мови

і літератури; надати конкретні поради у використанні міжпредметного матеріалу; формувати усвідомлення в учнів значення мови як основного засобу спілкування; розвивати культуру усного та писемного мовлення; забезпечувати повноцінну філологічну освіту.

 

РОЗДІЛ І

Психолого-педагогічні та методичні основи здійснення взаємозв’язків у викладанні мови і літератури

 

Важливість дидактичної проблеми інтеграції знань усвідомлювалася

в педагогічній науці від часів Яна   Амоса   Коменського. Сучасний розвиток суспільства   і   науково-технічного прогресу, інтенсивність  процесу взаємопроникнення, взаємодії   наук   роблять цю проблему постійно актуальною.

Питання міжпредметних контактів у викладанні все частіше притягує увагу вчених так і вчених-педагогів. У дидактиці встановився чіткий погляд на міжпредметні зв'язки як умову оптимізації навчального процесу, забезпечення принципів розвиваючого і  навчання і виховання.

Потрібно розуміти, що мова зв’язана із людиною та її безпосередніми переживаннями, з її побутом, працею, роботою думки, тому жалюгідними здаються всі розмови про відрив вивчення літератури від вивчення мови.

Для розв'язання багатоаспектної дидактичної проблеми взаємозв'язків мови і літератури зробили немало представники літературознавчої методичної науки (О. Олійник, В. Паращич, Д. Білоус, О. Глазова та ін.). Тим часом, як свідчить аналіз методичної літератури, а також анкетування учителів, підхід до розв'язання цієї проблеми відзначається недостатнім врахуванням специфіки міжпредметних контактів (мова —література).

Органічна спорідненість мови і літератури визначається діалектичним взаємозв'язком лінгвістичних і естетичних засобів мови. Першоелементом літератури є мова. Діалектичний взаємозв'язок мовних і художньо-естетичних засобів вступає в дію у процесі сприймання художнього тексту,що є одночасно і художньо-цілим твором, і лінгвістичною одиницею, складним синтаксичним цілим. Із художнім текстом учитель працює і на уроці літератури, аналізуючи твір, і на уроці мови, вивчаючи те чи інше мовне явище.

Взаємозв'язки мови і літератури до певної міри представлені в діючих програмах із мови і літератури. Окремі аспекти цього питання (розвиток мовлення, лінгвістичний, стилістичний аналіз тексту та ін) знайшли своє відображення в методичних посібниках.

Тим часом конкретних вказівок про використання текстів програмних творів у програмах із мови немає. У програмах із літератури відсутні роз'яснення по суті використання лінгвістичних знань учнів при вивченні конкретної літературної теми. В останніх виданнях підручників із мови майже не використовується (як дидактичний) літературний матеріал програмних творів. У підручниках із літератури (5—6 кл.) приділено немало уваги розвитку елементарних умінь аналізу художнього твору, та звернення до лінгвістичних знань учнів ще не знайшло своєї реалізації як принцип взаємозв'язку між мовою і літературою.

Спробою методичної конкретизації окремих аспектів аналізованої проблеми і є пропонована робота.

Найбільше уваги в ній приділено відбору міжпредметного матеріалу, розробці на міжпредметній основі системи завдань, спрямованих на збагачення індивідуального словника учнів, розвиток їх загальної мовної культури, удосконалення умінь і навичок інтегрованого характеру (творче читання, власна літературна творчість тощо).

      Відбір дидактичного матеріалу, визначеного як «міжпредметний», обумовлений оптимальним врахуванням навчально-виховних завдань обох шкільних курсів. Виходячи з того, що естетичне сприймання мистецтва слова знаходиться в прямій залежності від рівня мовної культури учнів, що для збагачення мови з усіх стилів найбільш сприятливим є стиль художній, для завдань із мови використовуємо текстовий матеріал програмних літературних (фольклорних) творів. Звернення до виділених текстів (уривків із них) сприяє виробленню усвідомленого ставлення до функціонування мовних одиниць, також — формуванню високих моральних начал особистості. Це відповідає  вимогам програми з літератури, що націлює на аналітичну роботу з текстом. Виявлення лінгвістичних факторів у словесній тканині художнього тексту має важливе значення для еволюції читацького сприймання.

Елементи лінгвістичного аналізу сприяють оптимальному сприйманню і засобів створення образу, і тієї ідеї, що втілена в образі. Виходячи з того, що художність мови проявляється на рівні усіх мовних значень, лінгвістичні знання розглядаємо як матеріал, що створює міжпредметну основу для вивчення літератури, як засіб активного проникнення

в ідейно-естетичну  суть літератури.

Наводимо зразок створення міжпредметної основи (мова— література) для вивчення нових тем у 5 класі:

 

Тема

Матеріал, на базі якого здійснюються міжпредметні звязки

мова

література

мова

література

Лексичне значення слова

П.Тичина

«Гаї шумлять…»

Текст вірша «Гаї шумлять…»

Однозначні і багатозначні слова. Синоніми і антоніми

           

 Система завдань базується на таких висхідних   принципах:

1. Органічне поєднання вивчення фонетики, лексики, морфології зі спостереженням стилістичних функцій мови виступає засобом розвитку естетичного мовного і літературного смаків, удосконалення мовної культури учнів.

2. Забезпечення текстової основи дидактичного мовного мате
ріалу сприяє розвитку навичок творчого читання, умінь складати
текст власними силами.

3. Підхід до аналізу   художнього   тексту в єдності змісту і
форми, виховання відношення до художньої форми як форми зміс-
тової, до елементів форми — як елементів   значущих — умова
сприймання літератури як   мистецтва слова.

4. Оціночне ставлення до виразних засобів мови сприяє глиб-
шому сприйманню індивідуально-авторських засобів створення образу, його суттєвості.

У системі завдань наявні такі основні типи:

·          завдання початкового етапу, за даним зразком (спостереження, порівняння, встановлення аналогій, співставлення функціонування одиниць у художньому тексті, логічне читання та ін.);

·          завдання, спрямовані на формування умінь творчого перенесення знань (виявлення лінгвістичних одиниць, актуалізованих у тексті; розкриття змістової ролі мовної форми у зв'язку з ідейною сутністю образу: заміна лексичних синонімів; обґрунтування  вибору мовних засобів у тексті; написання творчої роботи з опорою

      на авторські мовні засоби, виразне читання тощо);

·          завдання творчого типу, що передбачають самостійність, індивідуальність, варіантність розв'язання (обґрунтування належності поетичних рядків тому чи іншому авторові, складання творів-мініатюр на основі художнього тексту і власного досвіду; читання в ролях; інсценізування уривків; взаєморецензування, редагування текстів тощо).

У методичній системі вчителя завдання різних типів знаходяться

 в тісному взаємозв'язку. Більшість із них відбивають ідею посилення взаємозв'язків навчальних цілей із мови і літератури (засвоєння фонетичних, лексичних і граматичних багатств рідної мови, увага до індивідуально-авторських мовних засобів виразності). У системі спостережень і аналізу функціонування засобів виразності мови важливою ланкою є елементи лінгвістичного експерименту, що сприяють активізації художнього сприймання учнів.

 

РОЗДІЛ ІІ

МІЖПРЕДМЕТНИЙ (літературний та фольклорний) матеріал на уроках вивчення фонетики, лексики, будови слова, словотворення та морфології

Використання  на уроках мови високохудожнього текстового матеріалу само по собі має естетичне значення. Та особливого значення набирає цілеспрямована робота над цим матеріалом, що дозволяє не тільки закріпити мовне явище, але й створює передумови для активного збагачення словника, розвитку чуття образного слова і образного мислення, художньої уяви, що

 в цілому стимулює власні творчі здібності учнів.

 Накреслимо основні напрями такої роботи в 5—6 класах:

1.   Збагачення індивідуального словника учнів, розвиток умінь
і навичок зв'язного мовлення і на їх основі — розвиток чуття слова, уваги до виразної (стилістичної) функції мови.

2.            Удосконалення мовних умінь і навичок логічного читання як основи виразного читання, що перетворюється в засіб активного залучення до образної сили художнього слова, формування оціночного ставлення до виразного читання.

3.            Спостереження над особливостями авторського, індивідуального стилю як умови проникнення в ідейний задум письменника, осягнення його ідейно-естетичної позиції.

Матеріалом для вправ із фонетики найчастіше добираємо зразки віршованої мови, розглядаючи її як стилістично функціонуюче явище мови, як особливим чином організований текст. Ритмізований склад мови дає можливість виразніше відчути її звуковий склад, фонетичну красу. Крім того, періодичність, виконуючи функцію членування, підкреслює смисловий

і фразеологічний ритм мови. Ритм, визначаючи логічні наголоси, акценти на останніх словах строфи, рими є, зрештою, основою інтонації в усіх її проявах. Словесні повтори, риторичні питання (вигуки), тощо, до певної міри впливають на експресивність художньої семантики, виявляють нові семантичні відтінки слів. Поетичну інтонацію також рухають певне чергування наголошених і ненаголошених складів, звукові повтори. Отже, віршований текст дозволяє донести музику рідної мови, забезпечити логіку читання. Із цих міркувань найдоцільніше використовувати в класі хорові фонетичні (музикальні) вправи.

Це особливо стосується пісень, казок, загадок, прислів'їв, приказок як видів усної словесної творчості. Вони розраховані на розвиток мовлення. Наспівні, ритмічні інтонації, точність, лаконічність, влучність народного слова сприяють культурі мови, удосконалюють її інтонаційну сторону.

Не випадково Василь Сухомлинський вважав: «Збірник із фольклору, поряд з іншими важливими книжками, має бути настольною книгою учня.»

Фольклорні тексти, уривки з художніх програмних (і позапрограмних, багатих в ідейному та художньому відношенні, доступних дитячому вікові творів) дозволяють спостерігати лексичні засоби мови в розвитку, розкривають діалектику багатозначності слова, виявляють його справжнє життя. Крім того, саме текст чи завершений в ідейно-художньому відношенні його уривок дозволяють проводити цілеспрямовану роботу по формуванню умінь ї навичок складання тексту в художньому стилі власними силами, сприяє елементам лінгвістичного аналізу тексту. Текст, створений власними силами, в свою чергу, дозволяє активно працювати над удосконаленням (само-, взаємо-) власного стилю мовлення.

Сприймання тексту, ступінь його впливу на читача багато в чому залежить від здібностей вловлювати естетичну трансформацію, образну спрямованість граматичних засобів мови (словотворчих елементів, морфологічних форм тощо). Тому при засвоєнні явищ (5—6 кл.) добираємо яскраві в цьому відношенні уривки з художніх текстів, також тексти висловлювань відомих письменників, діячів культури про того чи іншого автора (як правило, такі висловлювання вміщені в підручниках

із літератури).

Варто зауважити, що завдань в «чистому» вигляді ми навмисне уникали

з тим, щоб учитель мав можливість вибору при вивченні тієї чи іншої теми, тим паче, що один і той же текст дозволяє проектувати завдання при вивченні мови на різних її рівнях.

5 клас

Вправа 1. Спишіть текст. Прочитайте його як хоровий діалог (Весна — діти). Які слова слід виділити голосом? Назвіть їх як частини мови. Назвіть усі голосні і приголосні звуки в цих словах. Визначте лексичне значення підкреслених слів, визначте спосіб творення їх при допомозі споріднених

                              (укр. ЗИМА, ПАШНЯ, рос. ПАХАТЬ).

 

Ой весна, весна — днем красна,

Що ти нам, весно, принесла?

- Принесла я вам літечко,

Щоб родилося житечко,

Ще й озимая пшениця,

І усякая пашниця.

Ще й червоні квіточки,

Щоб квітчались діточки.

                                        (Укр. нар. дитяча пісня)

Вправа 2.

Спишіть текст.  Прочитайте (хорове звучання словесних повторів). Визначте наголошені і ненаголошені голосні звуки в словах тексту. Виділіть зменшувально-пестливі суфікси іменників. Як впливає вживання таких суфіксів на створення поетичного настрою? Порівняйте (співставте) текст з наведеними рядками Тараса Шевченка і Лесі Українки (2, 3). Що в них подібного?

1. Псрепілонька — малий птах,

                                 малий птах.

  Попід межею літала,

                               літала,

     І колосопьки збирала,

                                   збирала.

   І снопоньки в'язала,

                                   в'язала,

   І в копоньки складала,

                                   складала.                             (Народна дитяча пісня)

2.  Плавай, плавай, лебедонько,

     По синьому морю.

     Рости, рости, тополенько,

     Все вгору та вгору.

                                                                              (Т. Шевченко)

3.  Місяць яснесенький

             Промінь тихесенький

кинув до нас.

Спи, мій малесенький!

Пізній бо час.                                                      (Леся Українка)

Вправа 3.

Спишіть речення. Охарактеризуйте всі голосні і приголосні звуки виділених слів. Доберіть слова, близькі за значенням до слова ЛИХО.

Як називаються такі слова? Розкрийте зміст слів ТЯЖКА, ГІРКА в інших словосполученнях, визначте їх пряме і переносне значення. Знайдіть народні вислови в тексті. Як вони називаються? Зробіть висновок про близькість віршів Лесі Українки з народною піснею. До слова ПРИСЛІВ'Я доберіть споріднені;

 

Тяжка хвилинонько!

Гірка годинонько!

Лихо не спить.

Леле, дитинонько!

Жить — сльози лить.

                                                                                     (Леся Українка)

Вправа 4.

Прочитайте текст в хоровому діалозі (автор — жайворонок). Спишіть його, підкресліть літери, що позначають приголосні звуки,— однією рискою, двома — ті, що особливо впливають на вимову. Розкрийте лексичні значення слів вирій, криженьки. Яке з них зрозуміле без словника? Визначте його спосіб творення. Доведіть, що суфікси зменшувально-пестливого значення впливають на створення теплого, задушевного ставлення до весняного птаха.

-         Ой чого ти, жайворонку,

Рано з вирію вилітав?

Ще по горах сніженьки лежать,

По долинах криженьки стоять.

-         А я тії сніженьки

Крильцями розмечу,

А я тії криженьки

Ніжками потопчу.                                            (Народна пісенька)

Вправа 5

 Спишіть текст. Зробіть синтаксичний аналіз першого речення. Чи можна означення КРАСНЕЄ назвати епітетом? Чому? Як називаються такі епітети? Розкрийте зміст цього слова в народному прислів'ї: В бою за Батьківщину і смерть КРАСНА.

Що на вашу думку, ріднить поезію Лесі Українки з народною творчістю?

Літо краснеє минуло.

 Літо краснеє минуло,

 Сніг лежить на полі;

Діти з хати виглядають

В вікна... Шкода волі!

                                                    (Леся Українка)

Вправа 6.

Прочитайте вголос (в хорі) текст пісні. Випишіть слова, у яких немає повної 


Вийди, вийди, сонечко,
відповідності між звуками і літе
рами. Поясніть уживання м'якого знака та апострофа у словах. Виділіть голосом слова із суфіксами зменшувально-пестливого значення. Який настрій допомагають вони створити?

На дідове полечко,

На бабине зіллячко,

На наше подвір'ячка,

На весняні квітоньки,

На маленькі дітоньки;

Там вони граються.

Тебе дожидаються,

                     (Народна пісенька)

Вправа 7:

Спишіть текст загадки. Випишіть слова з м'якими чи пом'якшеними приголосними. Поділіть слова на склади, охарактеризуйте їх. Зі словами ПРОЗОРИЙ, СКЛО, ХУГА складіть речення. Підберіть слова, близькі,

за значенням до цих. Які слова; на ваш погляд, є головними в тексті?

Прозорий, мов скло,

 А не вставиш у вікно.

 На дворі горою,

-      а в хаті водою.

Сніг на полях,

Лід на річках,

Хуга гуляє,

 Коли це буває?

Вправа 8.

 Прочитайте текст загадки, напишіть слово-відгадку. Охарактеризуйте приголосні звуки в словах. Назвіть звуки, які допомагають передати шум дощу. Поділіть слова на склади, охарактеризуйте їх. Розкрийте зміст слів ІМЛА, СТРУМОК, підберіть інші, близькі за значенням до цих. Підберіть спільнокореневі слова до слова ЗАГАДКА.

Шарудить вода струмками,

 Хтось невидимий в імлі

 Небо срібними нитками

 Пришиває до землі

                   (М. Білецький)

Вправа 9.

Поділіть на склади слова в реченнях поетичного тексту, визначте багатоскладові слова. Підкресліть в словах звуки, що допомагають передати рух дзвоників. Складіть 2—3 речення на тему: Зустріч з квітучим лугом.

 

  Хор лісових дзвіночків

    Ми дзвіночки,

         - Лісові дзвіночки,
            Славим день.

    Ми співаєм,

 - Дзвоном зустрічаєм

           День!   День!

Любим сонце,
       
Небосхил і сонце, 
      
світлу тінь,

сни розкішні, все гаї затишні:

              Тінь! Тінь.                                                                            (П. Тичина)

Вправа 10.  

Перепишіть текст. Підкресліть слова з невідповідністю букв і звуків. Які звуки допомагають відтворити життя в полі літнього ранку? Прочитайте хором текст, виділивши голосом ці звуки. Передайте в інтонації нестримність пробудження, руху усього живого в полі. Складіть 2 — 3 речення про літнє поле, використавши власні враження.

Літній ранок,

Джмелі спросоння —

                         буц лобами,

Попадали, ревуть в траві.

І задзвонили над джмелями

Дзвінкі — дзвіночки лісові.

                                     (М. Вінграновський) 

Вправа 11.

 Спишіть текст. Підкресліть приголосні звуки в словах, охарактеризуйте їх. Розбийте слова на склади, назвіть багатоскладові слова. Які, на ваш погляд, звуки допомагають відтворити вечірню тишу поля? Розкрийте лексичне значення слів МЛА, СТОГОЛОСЕ. Складіть усний опис вечірнього поля, використавши авторські засоби та власні враження. Визначте тип мовлення опису. Підберіть інтонацію для читання тексту вірша, передайте відповідний настрій спокою, врівноваження. Визначте тип мовлення тексту.

На білу гречку впали роси,

Веселі бджоли одгули.

 Замовкло поле стоголосе

 В обіймах золотої мли.

                                    (М. Рильський)

Вправа 12.

Прослухайте текст вірша Гігі Чічівадзе в перекладі на українську мову. Випишіть слова, у яких кількість букв і звуків не співпадає. Які слова, на ваш погляд, слід виділити голосом? Які звуки в цих словах підсилюють враження переполоху, загальної тривоги? Який, настрій викликає у вас цей вірш? Обгрунтуйте. Поставте підкреслене слово в іншому синонімічному ряду. Назвіть прикметники на означення кольорів осіннього листя в російській мові.

Пожежа

 Птахи у лісі зчинили ґвалт.

 Ляк охопив усе:

-Рятуйте! Он вогонь, як шквал,

- Нещастя нам несе!

Летіть мерщій, летіть!

Водицю у дзьобах своїх

Несіть, несіть, несіть! -

А прилетіли — просто сміх:

Червоний клен стоїть.

                   (Гігі Чічівадзе)

Вправа 13.

  Спишіть текст. Виділіть голосом слова, що стоять в кінці рядків. Підкресліть голосом звуки, які, на вашу думку, допомагають відтворити тихий шум снігопаду. Який настрій викликає пісенька? Відтворіть в хоровому читанні інтонацію жартівливого прохання. Чому, на ваш погляд, автор назвав текст пісенькою? Знайдіть слова-звертання в тексті. Визначте спосіб творення підкресленого слова, визначте його як частину мови.

Зимня пісенька

Зимонько-снігуронько,

Наша білогрудочко,

Не верти хвостом,

А труси тихесенько

 Срібненьким сніжком.

                                             (Л. Глібов)

Вправа 14.

 1. Прочитайте текст. Поставте наголоси в словах, які несуть в собі основний зміст. Виділіть слова з невідповідністю букв і звуків. Придумайте заголовок до тексту та прочитайте його з відповідною інтонацією.

Буду я навчатись мови золотої

 У трави-веснянки, у гори крутої,

В потічка веселого, що постане річкою,

В пагінця зеленого, що зросте смерічкою,

Буду я навчатись мови-блискавиці

В клекоті гарячім кованої криці,

В корневищі пружному ниви колоскової,

В леготі шовковому пісні колискової.

                                                   (А. Малишко)

2. Виділіть слова, що відрізняються в лексичному значенні одним звуком. Назвіть усі слова, зміст який вам незрозумілий, з'ясуйте його при допомозі словника.

Подаємо тексти віршиків-гуморесок Марії Пономаренко, котрі дають можливості для спостереження над фонетичною та лексичною стороною, несуть в собі заряд ненав'язливого виховання етики стосунків, чуття гумору — ознаки естетично розвиненого розуму.


Диво                                                                                      

Диво  сталося у класі

Не впізнати тепер

Васі.

Гарно він уроки

Вчить,

На перервах

Не кричить.

Вже не біга

В коридорі,

Залишається

На збори.

Всіх дівчаток

Поважає,

Зовсім їх

Не ображає.

Може, добрий

Чарівник,

Підмінив Василька

Й зник?

Заперечує сам

Вася:

Просто є у класі —

Ася!


Чемний хлопець

Чемний хлопець

Наш Микола —

Знають всі про це

У школі.

Після «здрастуйте» —

кивне,

Ще й картузика

Зніме.

Та в канікули ніколи

Не вітається Микола.

Як навстріч

Учитель йде,

Навіть оком

Не моргне.

А для чого?

Прийде в школу —

Чемним стане

Знов Микола.

 

Папужки

Ойка в хаті

 Дід Антон:

Треба пить
       
Пірамідон.
      
Стиха стогне
       
Бабця Настя:

- Де взялося це
       
нещастя?!
        Визира дідусь
      

Макар:

-Тут дівчатка,
     
Не базар?

Та в дворі кричать

Подружки,

Мов у джунглях...

Дві папужки.

 

Ковбой

Мов сніг по кімнаті

Літають пір'їни.

Посипались градом

Зі стіни картини,

На люстрі гойдається

Зляканий кіт.

 Вхопились за голови

 Баба і дід.

 Хто ж лиха такого

 В кімнаті накоїв?

А внуки то грають

Сьогодні в ковбоїв

 

Чепуруха

 В хаті сміття —

Аж по вуха —

Хто живе тут? —

Чепуруха.

Перед дзеркалом

З годину

Чепуриться без

Упину.

З шафи платтячко

Взяла,

Порошинки всі

Змела.

Рівно кіски

Розчесала,

Білий бантик

Пов'язала.

Гарно вбралась,

Одяглась,

І гуляти подалась.

В хаті сміття —

Аж по вуха.

Хто живе тут? —

Чепуруха.

  

Жирафа

З такою шиєю

Жирафі

Не важко глянуть

І на шафу,

І навіть на моїм

Балконі

Об'їсти геть усі

Вазони.

Ех! От би шию

Таку мати,

Я зміг би в Лїльки

Твір списати,

Контрольну з математики,

А ще — диктант

З граматики.

В одному був би

Я невдаха:

Дражнили б всі мене —

Жирафа.

  

Сороки

Що це?

Що воно таке?

Тільки й чути:

Скре-ке-ке...

Може, з лісу

Дві сороки

Прилетіли

На уроки? —

Третьокласниці

Галини

Обговорюють новини.

 

 

Важкий портфель

Додому неохоче     

Чвалає Андрійко,

Несе у портфелі

Чотири він двійки.

Ох! Важкий сьогодні

Портфель у Андрійка,

 А винні у всьому ,—

Ці капосні двійки!

 

Записочка

Записочка, записочка —

Звичайний папірець —

Урок літератури

Звела весь нанівець.

Найпершим:

— Як поживаєш,

Лесь?

За ним строчить

Записки

Почав четвертий

Весь.

— Як, де, куди

І звідки?

Літає через

Клас.

Учитель: в чому

Справа?

Чи підмінив хто

Вас?

То ж поки розібрався-

Пропав урок увесь.

Записочка, записка —

Звичайний папірець.

 

До школи

То, може, в небі

Грім гримить? —

Юрко до школи вранці

Мчить.

Дрючком він гасить

По перилах,

Що, мабуть, чути

На Курилах.

І так ногами

Тупотить —

Аж дім осикою

Тремтить.

То, може, в небі

Грім гримить? —

Юрко до школи вранці мчить.

 

                                     6 клас

Вправа 1.

 Спишіть текст народних прикмет. За цими прикметами відтворіть Весну (усний словесний   малюнок).   Розкрийте зміст 4-го вислову. Чи тільки про ведмедя в ньому йдеться? Назвіть усі слова, вжиті в переносному значенні. Розкрийте лексичне значення слів;.

Весною вода — влітку трава (нар. прикмета).

Весна відмикає дерева й води (нар. прикмета).

Весною чути, як трава росте. (нар. прикмета).

Доки талий сніг боки не підмочить — ведмідь   з   барлоги не вискочить.

 

Вправа 2.

Спишіть речення — народні вислови. Розкрийте їх зміст. Доведіть, що два останніх речення — складні. Чи можна їх назвати прислів'ями? Чим вас приваблюють такі вислови? Підберіть споріднені слова до слова ПРИСЛІВ'Я.

В зимові холоди всякий молодий (нар. прикмета).

Грак відлетів — скоро сніг піде (нар. прикмета).

Сніг на дворі — зерно в коморі. (нар. прикмета).

 

Вправа 3.

Спишіть речення. Підберіть споріднені до підкресленого слова. Які слова, на вашу думку, вжиті в переносному значенні? Яку картину допомагає уявити таке  сполучення слів?

Березень також морозом на ніс сідає. (нар. прикмета).

Вправа 4.

 Спишіть речення — із відомої вам казки. Якими членами речення виступають підкреслені слова? Назвіть їх як частини мови. Які з означень можна назвати художніми? Обґрунтуйте відповідь. В яких текстах зустрічаються такі ж художні означення — постійні епітети? Підберіть споріднені слова до слова КАЗКА. Із якої казки наведені рядки?

Пішов батько, купив живого зайця. А Маруся одну ногу вбула в драний черевик, а друга  боса. Тоді піймала горобця, взяла ґринджоли, запрягла в них цапа. От узяла зайця під руку, одну ногу поставила в санчата, а другою по шляху ступає…

Вправа 5.

Розкрийте переносні значення слів в реченнях — народних висловах. Назвіть ці слова як частини мови. Доведіть, що вони допомагають відтворити осінь як живе явище. Розкрийте зміст прикметників: вологе (літо), тепла (осінь) , холодними (сльозами). Які з них можна назвати художніми засобами?

1.   Листопад зимі ворота розчиняє.

2.   Осінь підганяє, зима не жде.

3.     Осінь іде — дощі за собою веде.

4.     Вологе літо й тепла осінь — на довгу зиму.

5.   Плаче жовтень холодними сльозами.

Вправа 6.

 Прослухайте текст вірша. Які слова повторюються, чому? Виділіть слова, що пов'язують текст як одне ціле. Знайдіть слова, що є художніми означеннями. Знайдіть слова-синоніми до слова БАТЬКІВЩИНА.

Я все люблю...

Я все люблю в своїм краю:

 криницю, звідки воду п'ю,

та повні гомону ліси,

 та дзвони срібної роси.

Я все люблю в своїм краю:

Ось під  веселкою стою,

Ось - дощ веселий напоїв

Тужавий колос рідних нив.

Я все люблю в своїм краю:

 Найбільше — матінку свою,

 

Ласкаву, радісну, єдину...

Люблю, як сонце, Батьківщину.

                                                                  (М. Сингаївський)

Вправа 7.

Прочитайте текст строф вірша. Підберіть синоніми до дієслова ІДЕ (ЙДЕ).

У якому значенні вжито дієслово ІДЕ в поетичному тексті? Чи можна назвати синонімами підкреслені слова? Назвіть їх як частини мови. Введіть ці прикметники в речення, в якому синонімами вони не будуть. З'ясуйте лексичне значення слова ПЕРЕЛОГИ, використавши тлумачний словник:

         Весна

Ось іде весна ланами,

Перелогами; лісами.

 Де не ступить —

         з-під землі

Лізуть паростки малі.

Розквітають в луках квіти

 Зеленіють в лісі віти.

Все зелене,  молоде...

 За весною літо йде!                                        (Н. Забіла)

Вправа 8.

 Перепишіть текст. Виділіть основні слова, що зв'язують речення в єдине ціле — текст. Підберіть до слова ТРАВЕНЬ споріднені. Підберіть синоніми до слова ЯСНИЙ. Обгрунтуйте: чи можна назвати синонімами СВІЖИЙ, ЯСКРАВИЙ (одяг?) Яких додаткових значень набирають ці слова в тексті?

Травень

Ось і Травень, ясний Травень

Празниково землю вбрав

В одяг свіжий та яскравий

 Із рясних зелених трав.                                                     (Н. Забіла)

 

Вправа 9.

 Спишіть текст. Яких слів, на ваш погляд, стосується заголовок? Чому автор називає їх «ключиками»? Обгрунтуйте відповідь. Виділіть слова, у яких відбулося чергування звуків. Поясніть написання підкреслених слів.

          Чарівні слова

До всіх сердець, як до дверей,

Є ключики малі.

їх  кожен легко підбере,

Якщо  йому не лінь.

Ти, друже, мусиш  знати їх,

Запам'ятать не важко:

Маленькі ключики  твої —

«Спасибі!» і  «Будь ласка!»

Вправа 10.

Прочитайте текст. Знайдіть означення, які можна назвати художніми, обґрунтуйте відповідь. Визначте лексичне значення підкресленого слова. Підберіть споріднені слова, визначте їх спосіб творення. Визначте лексичне значення (пряме чи переносне) слів ПРУДКОВОДДЯ та ХОРОВОДІ, назвіть їх як частини мови. Підберіть синоніми до слова БЛАКИТНИЙ.

   

               Літо

В хвиль блакитнім прудководді
      
Сонце порина...
      
І в барвистім хороводі
        одцвіла весна...

                                             (В.Сосюра)

Вправа 11.

 Перепишіть текст. Виділіть слова, лексичне значення яких стосується математики. Назвіть їх як частини мови. Який зміст доносить автор завдяки дієсловам? Розкрийте лексичне значення слова ПРОСТА у «сусідстві» зі словом «АРИФМЕТИКА».

Назвіть означення, які підібрав автор до слова САД. Чи можна назвати їх художніми засобами, якими? Доведіть.

Проста арифметика

Якщо

дві руки

до лопати

додати,

а потім додати

бажання завзяте,

а потім відняти від них

неохоту,

помножити все

на веселу роботу,

зібрати дітей

і дорослих усіх

і порівну все

розділити на них,

то будемо мати

один результат:

Зелений,

               співучий

заквітчаний сад!

                                             (А. Костецькнй)     

Вправа 12.

 

 Перепишіть текст. Обґрунтуйте назву його. Виділіть означення, які можна назвати художніми. Якими саме? Введіть у словосполучення (речення) прикметники ВЕСЕЛІ, ЗОЛОТІ в прямому значенні. Підберіть споріднені слова до слова СТОГОЛОСЕ, визначте спосіб його творення. Опишіть усно стоголосе поле, уникнувши цього прикметника.

   Вечір

На білу гречку впали роси,

Веселі бджоли одгули.

Замовкло поле СТОГОЛОСЕ

В обіймах золотої мли.                             (М. Рильський)

Вправа 13.

Перепишіть текст. Зробіть синтаксичний аналіз речень. В якій ролі виступають підкреслені слова? Назвіть їх як частини мови. Визначте спосіб творення слова ЖОВТОКОСА. Доведіть, що його значення в тексті — переносне.

Складіть 2—3 зв'язних речення про настрій, який викликає словосполучення «СИНЯ ТИШИНА». Чи можна визначити цей колір тишини як холодний (теплий) ? Спробуйте самостійно розкрити лексичне значення слова БАСКИЙ, перевірте його за тлумачним словником.

1. Облітають квіти, обриває вітер

Пелюстки печальні в синій тишині.

2. По садах пустинних їде гордовито

Осінь жовтокоса на баскім коні.                

Вправа 14.

       Спишіть речення. Визначте значення, якого набирає слово СИНЄ під заголовком ОСІНЬ. Підберіть до нього синоніми. На вашу думку — це теплий чи холодний колір? Які прикметники на означення синього кольору знаєте ви в російській мові? Визначте лексичне значення слова ВИСНЕ, відібравши споріднені.

Підберіть інтонацію для читання рядків, передавши при цьому настрій суму та жалю за теплим літечком.

     

        Осінь

Висне небо синє,

 Синє, та не те;

Світить,  та  не гріє

Сонце золоте.

                                       (Я. Щоголів)

Вправа 15.

 Прочитайте текст. Про кого в ньому йдеться? Обґрунтуйте назву вірша.

А як би ви назвали вірш? Який настрій викликав у вас текст? Знайдіть у тексті слова, що стосуються слова «РУКАВИЧКИ» і зв'язуйте речення як єдине ціле, назвіть їх як частини мови. Опишіть усно, як характеризують ці дієслова власника рукавичок.

   Рукавички

Рукавички, рукавички,

Чом у вас погана звичка?

Чом учора тишком-нишком

 Заховалися  під книжку?

Чом носили вуглячок,

 Наробили дірочок?

Вранці ж впали у корито,

 Бабця мусила сушити.

Потім влізли у рукав —

Ледве з  татком розшукав.

А оце під частоколом

Загубили ви Миколу,

Мусить  він  ходить без вас,

Щоб провчити вас хоч раз!

                                                 (В. Ладиженець)

Вправа 16.

 У наведеному тексті визначте мовні засоби його організації. Розкажіть, що з чим порівнюється, пов'яжіть це із заголовком тексту. Обґрунтуйте повторення слова СНІГУРІ.

Прочитайте текст вірша, передавши в своїх інтонаціях легкий подив, радісне розчарування побаченим.

Ягоди на снігу

Ягоди поспіли

На городі білім,

У дворі, у дворі

Я зірвать хотіла,

А вони злетіли, —

Снігурі, снігурі.

Вишеньки доспіли.

На  деревах  білих

Угорі, угорі.

Я зірвать хотіла,

 А вони злетіли —

 Снігурі, снігурі.         (Д. Чередниченко)


Вправа І7.

 Унаведеному реченні визначте лексичне значення слова РОЗГНІВАЛАСЯ. Чому, на ваш погляд, слово ЗИМА написане з великої букви. Складіть усний опис Зими на основі речення. Дайте йому заголовок. Розкрийте значення слова ВИТІВКИ.

Витівки старої Зими

Розгнівалася стара Зима: задумала вона все живе знищити.

Вправа 18.

Спишіть речення. Знайдіть слова, що допомагають відтворити літній день, розкрийте їх лексичне значення. З 2 колонки випишіть означення (звичайні — художні). Введіть їх у речення, визначте спосіб творення підкреслених слів, дібравши до них спільнокореневі.

На дворі був сонячний день, сповнений невгамовного пташиного щебетання і гудіння бджіл, а тут застигла нашорошена тиша, і під стелею снувались легкі невловимі тіні.

                                                       (О. Донченко)

Вправа 19.

 Прочитайте наведений текст, визначте тип мовлення. Доведіть, що стиль тексту-роздуму — художній, Виділіть незрозумілі для себе слова в тексті, з'ясуйте їх значення за словником. Визначте спосіб творення слів: БЕЗЛИСТИЙ, МІЦНОЛИСТИЙ. Виділіть іменники, дієслова, що їх можна назвати мовними засобами зв'язку тексту.

 

Нащо дубам листя взимку

Уже ліс і не жовтий.

Уже він і безлистий.

Гуде потихеньку вгорі.

Стоїть в тумані. Там у верховітті

ходить зима, носить в синій

пелені завірюху. Тільки дуби

брунатні. Міцнолисті вони.

Адже весною, роздягнуться, хоч

 і не мерзнуть. Взимку всі дерева

в лісі густимуть на стужі голим віттям.

А дуби шумітимуть їм про весну.

Ось нащо дубам листя взимку.

                                                  (Григір Тютюнник)

Вправа 20.

Прочитайте наведений текст, співставте його з відомим вам текстом вірша

П. Тичини «Хор лісових дзвіночків». Визначте на цій основі тип мовлення і стиль мовлення обох текстів. Обґрунтуйте відповідь.

Дзвоники персиколисті

Рослина з кількома стеблами і коротким повзучим кореневищем. Стебла прямостоячі, ребристі, голі, світло-зелені. Квітки (2,5—5 см. завдовжки) великі, фіолетово-голубі, в малоквіткових (1—5) китицях.

Росте в мішаних лісах, по чагарниках, на лісових луках. Звичайно, по всій території України. Цвіте в червні—липні. Декоративна. Потребує охорони.

                             (Шкільний визначник рослин)

 

Вправа 21.

 Прочитайте текст, визначте його стиль. Виділіть слова, що зв'язують речення в єдине ціле, назвіть їх як частини мови. Розкрийте їх лексичне значення, простежте при цьому його «рух». Зробіть висновки про зміну лексичних значень дієслів у тексті. Чи можна дієслова віднести до мовних засобів зв'язку речень в тексті? Підберіть власний заголовок до тексту.

Диво поліських водоймищ

 

Над лісовим озерцем запалав рожевий ранок. На тихому плесі почали виринати зелені пуп'янки. Минула година. Золоті промені перетворили смарагдові бруньки на білосніжні чашечки з пучками гарячого сонця.

Розквітла водяна лілея — біле латаття.

                                            (Л. Михайловський)

Вправа 22.

Знайдіть помилки в наведених реченнях, визначте їх характер (граматичний, лексичний, стилістичний). Запишіть речення в правильному варіанті.

1.                     Я вийшов надвір, і мене охопив дід Мороз.

2.                     У моєї подруги заливний сміх і светр і відворотами в горлі.

3.                     Володя накидав бабусі у піч каміння та багато інших поганих поступків.

4.                     З-за куща вистромилося лице, зайця.

5.                     Вранці до моєї хатини підкотив перехожий.

6.                     Руські воїни не зводили очей з татаро-монгольського іга, яке стояло навпроти.

7.                     На столі стояв глечик з молоком і бутербродами.

8.                     Дерева полягали в зимову сплячку.

9.                     Лежачи на ліжку, згадував про дерева, про друзів, особисто про зірки.

10.                Мені сподобалося кататися на ковзанах, тому що я бачу свою рідну природу в зимовому пейзажі.

11.                Великі сніги завдають багато роботи звірям і птахам при знаходженні їжі.

12.                Через клаптик вікна було видно небо.

13.                Пісню співали на всіх мовах і народностях.

 

Вправа 23.

 Прослухайте текст. Складіть на його основі усну розповідь про день, подарований вам природою. Що вам найбільше запам'яталося при цьому? При допомозі певних мовних засобів пов'яжіть речення в одне ціле — текст. Дайте йому заголовок.

Неповторно прекрасна природа нашої неосяжної Батьківщини. Скрізь вона дарує нам безліч цікавих, хвилюючих вражень. Маленький лісовий струмок подарує чистоту, прохолодну воду. Блакитне небо нагадує про подорожі, про канікули.

Он пролетів метелик, а один жучок-бронзовка діамантово спалахнув у сонячнім сяйві.

А ось квіти — сонцеві діти! Дивіться, як вони всміхаються до вас! Де й дівся поганий настрій!

Якщо ви зірвете кілька квіток у лісі, в полі або садку і складете їх недбало докупи, то це ще не буде справжній букет — квіти, та й годі. Але ж придивіться: кожна з квіточок — це ласкава усмішка природи, виплекана сонцем, умита росою, причепурена вітром, напоєна теплим літнім дощиком.

І кожна з них прекрасна По-своєму.

                                                   (За С. Приходько)

 

Шкільна програма з української мови у 5 класі орієнтує на вироблення навичок правильно інтонувати речення. Тексти уривків із творів

 В. М. Сосюри, використані як дидактичні, дозволяють удосконалювати навички виразного читання. Підготуємо партитуру виразного читання уривку із твору «Люблю весну».

Із цією метою поділимо текст на інтонаційні частини, визначимо його інтонаційний малюнок, загальну тональність звучання.

 

Люблю весну, та хто її не любить,   І

 Коли життя цвіте,   І  як пишний сад.   III,

  І, І мов у сні  І,   шепочуть листя губи,   І

  І квіти шлють солодкий аромат.

Текст, роздрукований на картках, полегшує процес його виразного читання, вимову окремих слів, звуків. Опора на усну мову, на музику вірша сприяє і більш усвідомленому сприйманню прямих і переносних значень слів.

Вправа 24.

           Прочитайте. Доведіть, що мова — віршована, хоча відсутні рими. Із цією метою складіть схему наголошених і ненаголошених складів в кожному рядку, визначте їх кількість. Визначте темп читання, паузи. Підкресліть прикметники та визначте їх синтаксичну роль у тексті.

Чи можна ці означення назвати художніми? Знайдіть інші засоби словесної виразності в тексті. Обґрунтуйте висновок про музикальність вірша Лесі Українки.

Уже  весняне сонце припікає,

вже сон-трава перецвітати стала,

 От-от зозуленька маслечко сколотить,

в червоні черевички убереться

І людям  одмірятиме літа.

 Вже з  вирію поприлітали гості.

От жовтими пушинками вже плавають

 На чистім плесі каченятка дикі.

                                           (Леся Українка)

Це останнє завдання можна використати як одне із конкурсних на заключному уроці з мови (літератури) в кінці семестру.

 

РОЗДІЛ ІІІ

Елементи лінгвістичного аналізу при вивченні                     літературного твору (5 — 6 кл.)

 

Подаємо зразки навчальних завдань, що мають характер лінгвістичного аналізу при вивченні окремих творів на уроках літератури. До елементів лінгвістичного аналізу можна віднести зміст завдань у такому спрямуванні:

1. Розпізнавання звуків і характеристика звукового значення букв у художньому слові, розкриття їх художньої ролі.

2. Спостереження над інтонаційною стороною мовлення, що є основою сприймання художнього тексту (розпізнавання речень за метою висловлювання, їх вимови, виділення звертань, прямої мови: наголошування голосом основного слова у словосполученні, реченні, інтонаційна передача зміни почуттів у тексті).

3. Характеристика члена речення означення як епітета.

4. Аналіз смислових і стилістичних відтінків синонімів, вмотивований добір синонімів, спостереження додаткових значень слів у тексті.

5. З'ясування лексичного значення слова у співвідношенні  з основною думкою тексту (за словником або самостійно), обґрунтування лексичного повтору.

6. Порівняння, зіставлення мовних засобів в  літературних та фольклорних текстах, розкриття їх образотворчої ролі. Самостійне обґрунтування на цій основі («відгадування») автора тексту.

7.Визначення будови слова, розкриття ролі суфіксів у  створенні емоційної основи тексту.

8. Характеристика мовних засобів зв'язку тексту у  співвідношенні з його заголовком.

9.Словесне усне «малювання» з опорою на мовні засоби  тексту. Створення тематичних зв'язних   висловлювань у художньому стилі   мовлення  власними силами.

Елементи лінгвістичного аналізу спрямовані, таким чином, на розкриття емоційно-естетичних якостей слова, на вироблення усвідомленого відношення до зображально-виражальних засобів мови, що забезпечує в цілому активне сприймання художнього тексту, формування якостей творчого читача. Чітка постановка питання сприяє такій же чіткій, ясній і точній відповіді учня, розвиває його уміння розглядати художнє слово в діалектичному взаємозв'язку форми і змісту. Спостереження над стилем автора (функціонально; створюють в цілому основу для грамотного підходу до вивчення стилю в старших класах.)

О. Іваненко «Казка про маленького Піка»

 (для позакласного читання)

 1. Прочитайте виразно уривок: «...Як раптом трапилася страшна подія в їхньому житті... І скільки своїх жителів не долічився старий ліс!» Про яку грозу розказала авторка? Які слова в переносному значенні допомогли її відтворити?

2. Що допомогло, по-вашому, вистояти в страшну бурю маленькій    чижисі зі своїми дітками?

3.Чому мама-чижиха потай гордилась синком, хоча сусіди докірливо похитували дзьобиками, спостерігаючи витівки Піка?

4. Із чого видно, що авторка теж симпатизує Піку?

5.Чому, по-вашому, казка має щасливий кінець?

6.Чого навчає нас «Казка про маленького Піка»?

7. Чи зустрічались вам незнайомі слова? Як ви їх зрозуміли?

8. Прослухайте казку, яку склав учень 2 класу і дайте відповіді на питання.

Помідор і огірок

Колись давно Помідор та Огірок

були однакові — біленькі.

Якось Помідор прийшов до

Огірка та й каже:

— Дивись, який я повненький та

гладенький. А ти? Тонкий та довгий,

як палиця.

Аж позеленів Огірок від образи,

коли почув такі слова. Але змовчав.

Як-не-як, а Помідор гість, товариш.

Повернувся Помідор додому, згадав,

що він наговорив Огіркові, та так йому

соромно стало, аж почервонів увесь.

Наступного дня товариші помирились,

але Огірок так і залишився зеленим, а Помідор — червоний.

                                        (З кн. «Дванадцять місяців»)

 Питання:

1.Які саме спостереження допомогли хлопчику створити казку? Які слова є основними, що пов'язують текст як одне ціле?

2.Які ще є мовні засоби (дієслова), що пов'язують текст як одне ціле?

3. Чи сподобалась вам казка?

4. Який малюнок до неї ви зробите?

На початковому етапі літературної освіти виключно важливу роль має засвоєння поняття ЕПІТЕТ. В ньому — «секрети» художнього мислення, таємниці створення словесного художнього образу. Вводиться це поняття в процесі вивчення циклу віршів В. М. Сосюри про природу. Пропонуємо вправу. Зробити синтаксичний розбір речення:

 

Білі  мухи налетіли,

Все подвір'я стало білим

                                                                      (М. Рильський)

Звертаємо увагу учнів до особливо виразного прикметника БІЛИЙ в словосполученнях: БІЛІ МУХИ — БІЛИЙ СНІГ.

Учні зауважують: «Білий сніг — буває, а білих мух не буває. Та коли чуєш ці слова, уявляєш білу, пухнасту, мов живу, сніжинку». Так підводимо учнів до розуміння образно-естетичної природи художнього образу. Вони наочно переконались, що одне і те ж слово в різних словосполученнях контексту може бути (або не бути) засобом виразності художньої мови.

М. Коцюбинський «Ялинка»

Пропонуємо з метою поглиблення

ідейно-художнього сприйняття

тексту словникові вправи:

 1.  «Струнке, зелене, веселе, воно

маяло гілочками, наче раділо гостям...»

 Які слова в реченні вжиті в

переносному значенні? Яка їх
           
роль?

2. Яка роль порівняння?

3. «Ялинка затремтіла від низу до
              вершечка, наче злякалася              
              не
сподіваного лиха, і кілька
             зелених глиць упало на сніг».

4.Якого значення набирають дієслова маяло, затремтіла,

     злякалась?                                       

  

В. М. Сосюра.

Цикл віршів: «Люблю весну», «Літо», «Осінь», «Зима».

 Після вивчення останнього вірша циклу пропонуємо прослухати вірш

П. Тичини «Гаї шумлять» і відповісти на питання.

1. Які слова в переносному значенні запам'яталися вам?

2. Які порівняння запам'ятали ви? Які це частини мови?

    (мов  золото-полоколото, як музика, як золото).

3. Назвати дієслова. Чи є вони мовними засобами, що зв'язують            поетичний текст як одне ціле? Яку картину (явище) природи
           
допомагають вони створити?

 

В. Земляк. «Тихоня»

Аналізуючи твір, поставимо питання, що вимагають звернення до тексту,   його мовних засобів:

1. Чому оповідання названо іменем конячки?

Знайти спільнокореневі слова до слова

Тихоня.

2. Хто головний герой твору?

3. Прочитати опис Тихоні:
 «...одиноко блукала по стайні,

шукала в переїдках вівсяні зерна

й невдоволено форкала, в порожньому жолобі, ніби нарікала на те, що їй не дають смачного оброку. Але ніколи не чули, щоб Тихоня іржала або била копитами  землю, як інші коні. Хай як зобидять її, а вона мовчить. Тільки  й  того, що пофоркає в жолобі, озирнеться туди-сюди й смиренно   йде до свого невтішного стійла в куточку стайні.  Одне слово —Тихоня».

4. Знайти слова, що допомагають відтворити Тихоню як живу істоту. Чи є тут епітети? Які? Розкрити їх зміст.

В кінці оповідання читаємо: «А ще по хвилі, крізь холодний  стукіт коліс, Толі почулося кінське іржання,   коротке, пронизливе...».

5.  Чому тут вжито прикметник холодний   (стукіт) ? Чи може бути (таке «сусідство») слів? Що автор передав ними?

6. «А сліпий Прокіп, який носив на   оці чорного  ремінчика, так той навіть гримнув на Толю:

Іди, хлопче, не вештайся під ногами!»

Про що розказали вам слова не вештайся? (Ставлення до Толі, Толине вимушене безділля). Підберіть кілька слів — синонімів для одного ряду дієслів на означення руху.

 

РОЗДІЛ ІV

 Матеріал для розвитку зв’язного мовлення

5 – 6 класи

1. Розкрийте   зміст одного з прислів'їв, опираючись на переносне значення дієслова. Використайте при цьому тексти літературних творів В. Земляка «Тихоня», «Як закувала, зозуля».

      Землю прикрашає людина, а людину - праця.

      Зерно дозріває в землі, а людина — в труді.

       Відкладай неробство, та не відкладай діла.

       Роботу, розпочату шовком, не закінчуй грубою ниткою.

       Зроблено наспіх - зроблено насміх.

       Хто багато робить, той і багато вміє.

      Добре того вчити, хто багато хоче знати.

     Без охоти нема роботи. Народ скаже, як зав'яже.  

                                         (Народна творчість)

 

2. Визначте, якими частинами мови  виступають підкреслені слова. Простежте, як перехід однієї частини мови в іншу сприяє точності та влучності народного вислову?   На   яскравих прикладах із власного досвіду (чи  на матеріалі літератури) розкрийте зміст прислівїв:   

Лінивомузавжди ніколи.

 Мудримніхто не родився, а  навчився.

3.Прочитайте. Вкажіть антоніми. Які це частини мови?

Як впливають вони на зміст висловлювань? Як називаються такі висловлювання? Складіть  твір-мініатюру на одну з тем прислівїв.

       Праця чоловіка годує, а лінь марнує.

       Де сила не візьме, там розум допоможе.

       І сила перед розумом никне.

                                                     (Народна  творчість)

 

4.    Простежте, як іменники допомагають донести основну думку      прислів'я. Розкрийте її. Визначте синтаксичну роль іменників у               прислів'ях. Напишіть твір-мініатюру на одну   з   тем прислів'їв.

 
          
Хліб — усьому  голова.

      Без охоти нема роботи.

      Без труда нема плода.

                  (Народна  творчість)

 

 

 

5.  І. Прочитайте, поставте в реченнях  
логічні наголоси. Виді
літь слова, які допомагають передати образно,    думку. Назвіть їх як частини мови.

           Чого навчився, того за плечима не носити.

           Хто багато робить, той багато знає.

          Бджола мала, а й та  працює.

                                               (Народна  творчість)

 

ІІ. Складіть кілька речень (усно) на одну із тем прислів'їв.

6.  Прочитайте прислів'я. Розкрийте лексичне значення прикметників. Опишіть (усно) ситуацію, зміст якої можна вмістити в одне з прислів'їв.

 

                          У лиху годину пізнати вірну людину.

                          Від теплого слова і лід розмерзає.

                        Гостре словечко коле сердечко.

                                                       (Народна  творчість)

 

7.  Складіть (усно) оповідання на тему:

а)  Не тим час дорогий, що довгий, а тим, що   короткий.

                                                       (Народна  творчість)

б) Найсмачніший хліб від свого мозоля.  

                                                       (Народна  творчість)

 

8.  При узагальненні й систематизації знань про типи мовлення, їх будову,                    особливості побудови опису предмета, формую в учнів уміння виділяти в описах відоме і нове, складати усні письмові твори, виражаючи своє   ставлення до опису предмета. При цьому проводжу ряд різноманітних вправ.

1.  Бесіда:

   Що таке опис?

   Які ознаки ви знаєте? (Комір, смак, запах, форма)

   Що можна описувати? (Предмети, тварин, людей, приміщення, явища
природи)

   Коли ми користуємося описом?

   3 чого складається опис?

2.   Робота з друкованими зошитами.

 3.  Мовчазне читання:

Що нового дізналися?

(Кожен об'єкт має свої ознаки, свої особливості: стіл круглий, дубовий, письмовий, великий.

Треба багато спостерігати, щоб повніше й краще передавати ознаки предметів, тоді наше мовлення буде багатшим)

4. Пояснення вчителя:

Опис — це висловлювання про ознаки предмета чи явища, які є означеннями.

   Чи можна одночасно побачити дії предмета у творі-розповіді?

   Чи можна побачити одночасно ознаки предмета?

   Чи можна на одному фотознімку побачити розповідь, опис?

5. Для визначення типу мовлення корисно застосувати  прийом «фотографування».

 

Розповідь — можна показати тільки на кількох знімках. Опис — на одному знімку. Роздум — не можна показати взагалі.

 

6.  Робота з текстом:

Тихий-тихий зимовий ранок. Нечутно в шапці-невидимці ходить поважний Дід Мороз і сам милується власною майстерністю. Чимало потрудився він біля сосен. Торкнувся кожної гілки, і зараз величаві сосни мов купаються у білому мареві. Від цього кожний стовбур ще більше відливає золотом, а верховіття м'яко тоне в безмежному просторі неба. Раптом вся поляна загорілася світлом. Серед сяйва почали ворушитися сніжинки. Та які вони невеличкі, тендітні та білі! Личко з мамчине зерно,

з горошину, а рученята та ноженята, наче волос, тоненькі. Захиталися від вітру гілки на дереві і почали струшувати з себе іній. То не іній,  то ледве примітні білі хлоп'ята злітали з гілок, і кожне, вхопивши за руку сніжинку, почало біля сніжинок крутитися, танцювати.

7. Яка тема тексту? (Опис зимової поляни)     

   Яка ідея? (Захоплення красою природи)

   Стиль мовлення? (Художній)

   Тип мовлення? (Розповідь з елементами опису)

• Що описується детальніше ? (Сніжинки, іній)

   Які художні (мовні) засоби використовує автор? (Епітети, порівняння, дієслова) Заповнити таблицю.

«Таблиця 1.1.»

 

Побудова опису

 

 

Мовні засоби

 

Загальне уявлення про предмет

Тихий зимовий ранок, поважний Дід Мороз (трудиться, торкнувся, милується)

Опис частин, окремі ознаки

Величаві, сосни (купаються, відливають, тане). Червоне золото. Сніжинки невеличкі, тендітні, білі; наче мачине зерно, наче волос. Іній, наче білі хлоп’ята, злітає.

Висновки

Сніжинки з інеєм крутяться, кружляють, танцюють.

 

Кожне речення тексту, увібравши в себе частину речення попереднього (слова, словосполучення), додає щось нове. Завдяки цьому в тексті розвивається думка.

Тому у кожному реченні є:

   відоме — частина з попереднього речення;

   нове — те, що додане саме цим реченням.
Відомим в описі є назва предмета або його частин.

Новим є ознаки.

   В описі передаються тільки ті ознаки, які сприймаються органами чуття людини,— зором, слухом, дотиком.

   Як описують предмет у науковому стилі?

   А як у художньому?

9. При написанні твору «Весна» за картиною І.І. Левітана «Березень» ознайомлюю учнів із твором живопису; намагаюся збагатити словниковий запас слів учнів; розширюю їхній кругозір; навчаю  послідовно й правильно передавати думки; прищеплюю художній смак; розвиваючи прагнення до розуміння краси в природі.

Аналіз картини:

   Що ви бачите на картині? (Подвір'я, вкрите снігом, будинок, лісок, кінь
біля ґанку);

   Яка пора року зображена на картині? (Рання весна, початок весни, коли
ще не біжать гомінкі струмки, не чути співу птахів);

   Як художник показав, що вже почалася весна? (Теплі промені

  весняного сонця починають зігрівати землю. Ми бачимо м'яке сонячне  світло, розлите в картині, і саме воно викликає в нас відчуття наближення
  весни);

   Які кольори створюють весняне тепло на картині? (Жовтий, голубий,
сірий, синій. Можна сказати, що в картині звучить дзвінкий колір, і це
вносить світлий настрій, радість);

   Який день зобразив художник? (Сонячний, все завмерло навкруг, дерева
не колишуться, а відкидають на сніг глибокі сині тіні. Стіна будинку залита
золотистим кольором, і, тихо дрімаючи, стоїть кінь біля ґанку);

   Яким ми бачимо весняний сніг? (Під дією сонячних променів сніжні

  кучугури осіли й утратили свою білизну. Сніг на даху ґанку почав танути).

10. Вивчаючи у 5 класі творчість Івана Липи, виконуємо з учнями наступні завдання:

А) «Мозкова атака»:

- Яка основна думка казки І.Липи «Близнята»? (Записати на дошці всі думки, які запропонували учні, обговорити їх, підвести до висновку, що головна думка казки – потрібно вміти правильно скористатися дарунком Долі);

Б) «Займи позицію»:

- Висловіть своє ставлення до кожного з братів-близнят.

- Що неправильно зрозумів чи зробив перший брат? (Не можна задовольняти свої миттєві потреби, не думаючи про майбутнє, про своїх дітей і онуків.

Щастя треба будувати своїми руками, тоді воно буде цінуватися більше.

Життя і воля – це найбільша цінність, не можна їх втратити.)


В) Порівняйте вдачу двох братів-близнюків і заповніть таблицю:

«Таблиця 1.2.»

 

Перший брат

Другий брат

(молодший, мудрий)

Спільне

Сини однієї матері; дбають про людей, про їхнє щастя; допитливі

Відмінне

Балакучий, веселий, не любив самотності; залишився у рідному краї; не думав про майбутнє людей і держави; покладався на дію чарівних яблучок; умер з горя…

Мовчазний, спокійний, мандрував світом; хотів пізнати людське життя; співчував народові; сміливо визволив свій край; одержав винагороду – став знову молодим…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г) Напишіть твір-роздум на тему: «Якби мені доля запропонувала дарунок,  я б вибрав (ла)…»

Активні користувачі за останні 15 хвилин: