Ви Гість.

"Дидактична гра як інструмент формування фонетично-графічних навичок на уроках української мови"

Останнє редагування: 2016-03-09

Автор: Болобан ЛЮДМИЛА Юріївна

yfДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ

ВІННИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

МІСЬКИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

ЗАКЛАД «ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І – ІІІ СТУПЕНІВ №14

ВІННИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ»

 

 

Дидактична гра як інструмент формування фонетично-графічних навичок учнів на уроках української мови

 

номінація «Дидактичні ігри»

 

Болобан  Людмила Юріївна

вчитель української мови та

 літератури

«спеціаліст»

тел. (097) 94-44-618.

 

 

 

 

 

 

м. Вінниця

2016

 

Автор Болобан Людмила Юріївна, вчитель української мови та літератури закладу «Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів №14 ВМР»

 

 

         Болобан Л.Ю. Дидактична гра як інструмент формування фонетично-графічних навичок учнів на уроках української мови. Методичний посібник / Л.Ю. Болобан. – Вінниця: ММК, 2016. 47с.

 

 

 

Рецензент:

         Козлов О.Л., директор школи, вчитель історії та правознавства

         Командістова Л.В., вчитель української мови та літератури

 

 

 

Рекомендовано науково – методичною радою                           закладу «Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів №14 ВМР»         (Протокол №3  від 05.12.2016р.)

 

 

 

 

 

Посібник містить матеріал, що дасть змогу виробити та закріпити в учнів графічні навички, вміння, проводити звуковий та звукобуквенний аналіз, визначати наголошений склад в слові при вивченні української мови. Посібник розроблений із урахуванням особливостей сучасного навчально-виховного процесу. Робота рекомендована вчителям-словесникам та студентам філологічних спеціальностей                                                                                                

 

Зміст

Вступ ……………………………………………………………………………….4

Розділ 1. Питання дидактичної гри в психолого-педагогічній літературі особистісно-орієнтованому навчанні

    1. Поняття та структура дидактичної грив психолого-педагогічній літературі………………………………………………………………………6

    2. Особливості застосування дидактичних ігор на уроках української

      мови …………………………………………………………………………..16

      Розділ 2. Фонетично-графічні навчалочки-розважалочки

      2.1. Формування фонетично-графічних навичок учнів на уроках української

      мови………………………………………………………………………………….18

      2.1.1.  Дидактичні ігри та цікаві завдання на тему «Голосні звуки»……………21

      2.1.2. Дидактичні ігри та цікаві завдання на тему «Приголосні звуки»…………………………………………………………………………….....27

      2.1.3. Дидактичні ігри та цікаві завдання на тему «Буква Я та її звукові значення»……………………………………………………………………………32

      2.1.4. Дидактичні ігри та цікаві завдання на тему «Буква Ю та її звукові значення»……………………………………………………………………….......35

      2.1.5. Дидактичні ігри та цікаві завдання на тему «Буква Є та її звукові значення»………………………………………………………………………........38

      2.1.6. Дидактичні ігри та цікаві завдання на тему «Буква И та її звукові значення»………………………………………………………………………........43

      2.1.7. Дидактичні ігри та цікаві завдання на тему «Наголос»…………………...45

      Список використаних джерел ………………………………………………..47

       

       

       

       

       

      ВСТУП

               У повсякденній буденності нас оточує світ звуків. З перших днів нашого життя ми чуємо багатющу гаму звуків. Вдома наші звукові рецептори подразнюють звуки тікання годинника або булькіт електричного чайника. Виходячи на вулицю, ми також чуємо різнобарв я звуків: гул машин, стукіт трамвая, спів пташок та шум буденності.

               Усе що є в мові – слова, словосполучення, речення,  текст, - має звуковий вираз. Саме тому шкільний курс мови починається ознайомлення учнів із звуками, які в письмі позначаються буквами (літерами).

               Мовний розвиток дитини, її результативне навчання в школі перебуває у прямій залежності від правильної організації і самого змісту їхньої праці над засвоєнням елементів знань з фонетики і графіки. Якщо в учня погано розвинена здібність слухати і чути, розрізняти і правильно користуватися звуковими засобами мовлення, то, природно, він відчуватиме труднощі в спілкуванні – у вираженні власних міркувань і в сприйманні чужих.

               Засвоєння фонетичних знань і формування навичок усного й письмового мовлення школярів зумовлюються багатьма факторами:

  1. Вивчити питання дидактичної гри в психолого-педагогічній літературі особистісно-орієнтованому навчанні;

  2. Визначити особливості застосування дидактичних ігор на уроках української мови;

  3. Розробити дидактичну гру як вдалий інструмент на особистісно-орієнтованому уроці української мови.

    Метою даного посібника є закріплення та вироблення необхідних навичок, особливо тоді, коли ці навички потрібно довести до автоматизму, наприклад, графічні навички, звукового та звукобуквеного аналізу, визначення наголошеного складу в слові.

    Основи забезпечення дидактичних умов та активізації навчання розкрито в працях вітчизняних і зарубіжних науковців: Г.Г. Ващенка,

    М.Д. Ярмаченко, В.О. Сухомлинський.

    Дидактичні ігри дозволяють включати в активне мовлення учнів той чи інший програмовий мовний матеріал, що сприятиме його міцному запам’ятовуванню. Фонетико-графічний матеріал можна неодноразово використовувати в різних мовних іграх і в цікавих вправах. Все це, безумовно, збуджує інтерес до мови, сприяє збагаченню лексичного запасу, запам’ятовувань норм і правил літературної вимови та письма. Отже, в школах слід якомога більше часу відводити мовним іграм.

    Ігровий матеріал, що подається в посібнику,призначається для використання його на уроках і в позаурочний час. Полегшувати чи ускладнювати умови ігор, видозмінювати та доповнювати їх повне право вчителя. Звичайно, перед грою у формі кількох речень-висловів треба збудити в учнів ігровий інтерес. Цьому можуть сприяти і тексти віршів.

    Гра є гра. Швидкість розв’язання запропонованої  задачі, першість в її розв’язанні – основа будь-якого змагання. Але це ще не гарантує перемоги. Вирішальним може бути тільки правильність, безпомилковість виконуваних дій.

     

     

    Розділ 1.

    Гра в особистісно-орієнтованому навчанні

    1.1.   Поняття та структура дидактичної гри

    Суспільство постійно змінюється, це в свою чергу призводить до виникнення певних завдань, які постають перед суспільством. Так, одним із основних завдань сучасного суспільства, ми вважаємо, реформування освіти в Україні є формування освіченої, творчої особистості, становлення її фізичного і морального здоров'я. Розв’язання цього завдання передбачає психолого-педагогічне обґрунтування змісту і методів навчально-виховного процесу, спрямованого саме на розвиток особистості дітей. У зв'язку з цим педагоги і психологи все помітніше усвідомлюють гостру потребу у створенні та реалізації особистісно-орієнтованого підходу до дітей як одного з принципів організації навчально-виховної роботи, що обґрунтовується сучасною психологією і педагогікою. Такий підхід має сприяти більш цілеспрямованому, гармонійному розвитку особистості дитини.

    Ключовим принципом виховання в сучасній ситуації виступає принцип ціннісної орієнтації, реалізація якого передбачає залучення дітей до взаємодії з навколишнім світом і формуванню ціннісних ставлень через гру, яка виступає способом виховання розумової активності дітей.

    В останні роки практика застосування ігрових завдань визначила методичну думку, що зараз настав час узагальнення практичного досвіду, об'єктивної оцінки доцільності застосування ігрових завдань, визначення їх питомої ваги та місця у системі навчання. Гра дозволяє яскраво реалізувати всі провідні функції навчання: освітню, виховну та розвивальну, які діють в органічній єдності.

    В своїх працях неодноразово зазначали роль гри в процесі особистісно-орієнтованого навчання та виховання такі педагоги, як О.М. Горький, А.С. Макаренко, В.О. Сухомлинський, К.Д. Ушинський, Ш.О. Амонашвілі та інші.

    Мета дослідження – теоретично дослідити суть гри в особистісно-орієнтованому навчанні та вихованні учнів[2, 15].

    Гра — цінний спосіб виховання розумової активності дітей. Вона викликає у дітей цікавість до процесу пізнання, допомагає їм засвоїти навчальний матеріал. При складанні та застосуванні ігор необхідно спиратись на основні закономірності навчання. Головна з них це те, що навчання відбувається при активній діяльності учня. Чим різноманітніша забезпечувана вчителем інтенсивність діяльності учня з предметом засвоєння, тим вища якість засвоєння на рівні, який залежить від характеру організованої діяльності — репродуктивної або творчої.

    Розглянемо гру з різних точок зору. Спочатку спробуємо дізнатись як гру сприймає та використовує вчитель. На початку вчителю важко створити атмосферу гри, налаштувати на неї дітей з найменшою затратою часу, отримати результати, а потім також швидко вивести дітей з неї, не перетворивши урок на безглузду витрату часу. Тому що кожна хвилина знань, яку ви дасте дітям з користю може бути вирішальною в житті дитини, а втративши її, потім буде просто неможливо її повернути.

    Педагог-новатор Ш.О. Амонашвілі говорив, що до шести років можна вчить граючи, після шести потрібно вчити серйозно. Грає учитель. І грає так, щоб діти втратили почуття гри. Але вона є [13, 360].

    Вчителі школи повинні приділяти багато уваги розвиткові своєї підготовленості до організації ігрової діяльності. Гра – це цілий світ, на одному полюсі якого – життя, а на другому – дидактика, педагогічний і психологічний інструментарій, цілий арсенал педагогічних технологій. А між полюсами – країна дитячих ігор, дитячої творчості.

    Щоб зорієнтуватися у світі гри, треба чітко уявити собі, що в ньому буде цікаве й корисне для дитини.

    Педагоги світового рівня, також в своїх працях зазначали роль гри в процесі навчання. Так, А.С. Макаренко писав: «Гра має важливе значення в житті дитини... Якою буде дитина в грі, такою вона буде і в праці, коли виросте. Тому виховання майбутнього діяча відбувається перш за все в грі...» Отже, гра, її організація - ключ в організації виховання.

    Видатний педагог В.О. Сухомлинський  промовив фразу, яка стала основою всього того, що містить у собі гра. Він ніби закликав: «Навчайте граючись, а граючи навчайте». Ось такий простий вираз, а містить у собі неабияку таємницю, яку Сухомлинський пропонує розкрити перед дітьми .

    К. Д. Ушинський писав: «Зробити серйозне заняття для дитини цікавим - ось завдання початкового навчання. Кожна здорова дитина потребує діяльності і до того ж серйозної діяльності... З перших ж уроків привчайте дитину полюбити свої обов'язки й знаходити приємність у їх виконанні». Педагог вважав гру найважливішим видом діяльності дитини. Казав, що саме через гру дитина пізнає всі таємниці світу. Отож, двоє досвідчених людей вважали гру важливим методом навчання. За їх думками гра виховує, навчає, розвиває. Саме своєрідність дидактичної гри і полягає в тому, що вона дає змогу педагогові здійснювати навчання, вправляння, розвиток розумових здібностей, формування цінних рис особистості і взаємин дітей доступній і привабливій для них ігровій формі [6,49].

    К.Д. Ушинський застерігав проти «забавляючої педагогіки», підкреслюючи, що засобами гри значно легше навчити дитину читати й писати, але серйозна навчальна праця потребує від дитини такої ж серйозної, копіткої і зосередженої роботи.

    Д.Б.Ельконін вважає, що гра за своїм змістом наближається до праці дорослих. Спостерігаючи за тим, як діти граються. Дорослі думають, що діти лише забавляються  і, що гра немає нічого спільного з серйозними заняттями типу приготування уроків, праці. Але приготування домашнього завдання - обов'язок, а праця – тяжка необхідність. Дитині хочеться грати не тому, що це легко, а тому, що це важко. З кожною грою дитина має бажання дізнаватися про нове, розуміти і виконувати ті речі, які розуміють в виконують дорослі.

    На думку Д.Б. Ельконіна грі властиві певні загальні, універсальні ознаки:

  1. гра як активна форма пізнання навколишньої дійсності. Різноманітність її форм вводить дитину у сферу реальних життєвих явищ, завдяки чому вона пізнає якості та властивості предметів, їх призначення, способи використання; засвоює особливості стосунків між людьми, правила і норми поведінки; пізнає саму себе, свої можливості і здібності. Інтерес дитини до гри поступово вичерпується внаслідок засвоєння знань і умінь;

  2. гра як свідома і цілеспрямована діяльність. Кожній грі властива значуща для дитини мета. Чим менша дитина, тим більш наслідувальними є її ігрові дії. Поступово зростає рівень усвідомленості дітей у грі [13, 360].

    Ігрові дії – це засіб реалізації ігрового задуму і водночас здійснення поставленого педагогом завдання. Виконуючи із задоволенням ігрові дії і захоплюючись ними, діти легко засвоюють закладений у грі навчальний зміст.

    Правила дидактичної гри діти сприймають як умови, що підтримують ігровий задум, їх невиконання здійснює гру, робить її нецікавою. Без заздалегідь визначених правил ігрові дії розгортаються стихійно, і дидактичні завдання можуть лишитися невиконаними. Тому правила гри задаються вихователем до її початку і мають навчальний та організуючий характер. Спочатку дітям пояснюється ігрове завдання, а потім - спосіб його виконання.

    Тепер розглянемо гру з боку учня. Він сприймає її привітно, дітям набагато краще сприймати інформацію в грі. Адже тоді діти більш розкуті, вони відволікаються від оточуючого і зосереджуються на грі, це приносить якісний результат.

    Ігри підбираються з врахуванням різноманітних видів діяльності учня. За характером пізнавальної діяльності їх можна поділити на групи:


                            Правильна відповідь:

Білі зірки:                   Жовті зірки:                         Червоні зірки:

хто, над, ще, а,             любить, працю, усе,              весела, принесе,

від, і, до, не;                 тому, краса, вдача,               цураючись

                                      більшу, радість,

                                      ранку, ночі, живе,

                                      труда, того, ніхто,

                                      любить, схоче, теплим,

                                      словом, згада.

 

Гра № 8. «Хто швидше»

Завдання гри: на дошці записано слова, в них пропущено букви, що позначають голосні звуки. Потрібно вставити пропущено букви точно й швидко.

Хід гри: кожний учасник команди повинен дописати букви в одному слові, передаючи крейду, або маркер, наступному гравцеві. Учень, який припустився помилки, отримує додаткове слово.

Матеріал для гри:

                            ПР-Л-Т-Т- /прилітати/,ПР-ЙМ-Ч /приймач/,

                            М-Т-РН-Й /моторний/, ПР-Л-Н- /пролине/,

                            М-Ш-Н-/машини/, Б-Д-В-ЛЬН-К/будівельник/,

                            Б-Р-ТЬБ-/боротьба/, Б-Р-Г/береги/, К-Р-Б-ЛЬ-/корабель/,

                            П-В-ТР-/повітря/.

 

2.1.2. Дидактичні ігри та цікаві завдання на тему «Приголосні звуки»

Давно вже літечко пройшло,

Доволі бігати гуляти…

Садок снігами замело:

Тепер учімося читати,

[ж], [р] гарненько вимовляти,

Щоб нам не соромно було

Себе на люди показати.

                                                                  О. Олесь 

Гра 1. «Слово в слові»

Мета гри: тренування дітей у звуковому аналізів слів.

Хід гри: учитель вимовляє слово. Учні відкидають приголосні звук у слові, називають утворене слово.

Матеріал для гри:

Козак – коза.

Лист – лис.

Марка – арка.

Клин – лин.

Вголос – голос.

Горець – горе.

Змова – мова.

Казкар – казка.

Колос – коло.

Земляк – земля.

Брід – рід.

 

Гра 2. «Додати звук»         

Мета: тренування учнів у звуковому аналізів слів.                            

Хід гри: вчитель називає слово і каже, куди треба додати приголосний звук(попереду, всередину, в кінець слова). Діти добирають потрібний приголосний, називають утворене слово.

Матеріал для гри:

Лід – слід.

Мак – смак.

Кіт – кріт.

Жар – жарт.

Рак – грак.

Їжа – їжак.

Лис – лист.

Рай – край.

Гра 3. «Ланцюжок слів»

Мета гри: вдосконалення навиків учнів у визначенні першого та останнього звука в словах, в розпізнаванні голосних та приголосних звуків.          Завдання гри: визначити в слові останній звук; пригадати слово, яке починається цим звуком. Слід добирати слова, які починаються і закінчуються приголосним звуком.                                                                       

Матеріал для гри:                                                                                                                      Казкар – розум – мудрість – тінь – ніготь – тюльпан –

 – недолік – красень – нюх – хліб – будинок - ….

Школярик – короп – посуд – диктант – трамвай – йорж –

– жолоб – будинок – космос – сміх – хлібороб - …

Гра 4. «У гості до літер»                                                                     

 Мета гри: тренування учнів у доброті слів з певним приголосним звуком, в умінні характеризувати приголосні звуки.                                   

Завдання гри: прочитати слова, визначити групи слів за спільним приголосним звуком, характеризувати приголосний.              

Матеріал для гри:                                                                                                                      Коза, калюжа, листя, цифра, льон, календар,                                                звук, кактус, цукерка, рибалка, сніжок, літак,                                                         мак, іскра, цибуля, жнець, зозуля, речення,                                                  лелека, сніг, цокіт, родина, крапелька, житло.                

Гра 5. «Хто уважний?»                                                              

Мета гри: розвивати слухову увагу учнів, їх уміння виділяти звуки в слові.      Завдання гри: учитель читає вірш. Учні повинні перерахувати, скільки разів був повторений приголосний [с], [п] пояснити мету частотного вживання.

Матеріал  для гри:                                                                                                                     1)Майова ніч … Як в синім морі,                                                                    в блакитній сутіні земля.                                                                                    Палає місяць. Сяють зорі.                                                                                    Лунає пісня солов’я.                                                                                         Неначе білими снігами,                                                                                            стоять обсипані сади.                                                                                       Висять тумани над лугами                                                                               і верб завішують ряди.                                                                                                                                   О. Олесь                                                             2) Похмуро плещуть хвилі в морі.                                                                      Пливе на північ пароплав.                                                                             В пургу і шторм в морськім просторі                                                             Він путь по пристані проклав.                                                                                                              Н. Забіла                               

Гра № 6. «Словниковий ланцюжок»                                      

Мета гри: розвивати слухову увагу, вміння виділяти звуки в слові, добирати слова, які розрізняють тільки приголосним звуком.                                  

Хід гри: за одну хвилину потрібно дібрати і записати нові слова, які відрізняються від поданого лиш одним звуком.                                   

Матеріал для гри:                                                                                                                      Рік - …сік, тік, бік, літ,…                                                                                 Рак - …мак, лак, так, бак,…                                                                            Жук -…бук, сук, гук, лук,…                                                                                   Син - …лин,тин, чин,...                                                                                              Сила - …вила, шила, мила, била,…                                                                           Пити - … бити, лити, мити, шити,…                                                               Хата - … вата, дата,…                                                                                     Чайка - …майка, байка, гайка,…                              

Гра №7.«Розставимо все по місцях»                                                  

Мета гри: тренування учнів у характеристиці приголосних звуків, в розпізнаванні дзвінких і глухих, твердих і м’яких приголосних.  

Завдання гри: знайдіть і запишіть: а) слова у яких кількість дзвінких та глухих приголосних однакова; б) слова, в яких дзвінких приголосних більше; в) слова, в яких глухих більше ніж дзвінких.                           

Матеріал для гри:                                                                                                    Абрикоса, абетка, автор, палиця, будинок, гаплик, вітряк, квітка, боротьба, вишенька, ватажок, карась, басейн, вість, барбарис, буханець, виступ, байка, ананас, висота, буфет, братик, акула, башта, азбука, айстра, артист, адреса.

                            Правильна відповідь:

       І                               ІІ                                   ІІІ                                                         абрикоса                      автор                                      абетка

автобус                         адреса                           артист

айстра                           азбука                           башта

акула                                      ананас                           буфет

братик                          байка                                      виступ

буханець                      барбарис                      вість

ватажок                        басейн                           карась

вітряк                           бегемот                         квітка

гаплик                          боротьба                      палиця

вишенька                      будинок                        висота

Гра № 9. «Четвертий зайвий»    

Мета гри: набуття навиків у характеристиці приголосних звуків, розпізнаванні дзвінких і глухих, твердих і м’яких приголосних.

Завдання гри: вилучити з кожної групи слів «зайве слово». Вкажіть  ознаку, за якою об’єднуються слова по групах.                                          

Матеріал для гри:

Багаж                  буря                    аналіз                  година      

соловей                обмін                    звання                світ                                    джерело                   щебет                 завдання             відро                             завод                           дрова                            взуття                гроза

свято                  успіх                    повітря               пісок                         щока                        путь                     хата                     книга                          почуття                  щітка                            птах                     кофта                                    щастя          батько               степ                     кошик                          

автобус               бабуня                 дарунок              петрушка                    азбука                  багаж                            дерево                 південь      

балерина             двері                    паливо                 аркуш       

барбарис             доданок               пароплав             апельсин

авіація                 бадьорість          зіронька              майдан                                    альбом                   каміння               каміння               дельфін     

акваріум             казкар                 ластівка               острів        

антена                зілля                             марево                 паличка

Гра № 10. «Риболови»

Мета гри: розвивати фонетичний слух учнів, їхнє вміння характеризувати приголосні звуки, позначати на письмі м’якість приголосних.             Завдання гри: визначте, в яких словах поданого вірша наявний м’який приголосний.

Хід гри: учні читають слова вірша, виконують звуковий аналіз слів, визначають наявність м’якого приголосного звука. Якщо школярі правильно визначають наявність м’якого звука, їх нагороджують малюнками великої риби. У випадку помилки діти отримують старий черевик.         

Матеріал для гри:

Шумлять дніпровські води сині,            

Підняв Донбас копри свої.

Ми живимо на Україні,

Ми дуже любимо її.    

І. Нехода

 

Правильна відповідь:

Слова, в яких присутній м’який    Слова, в яких відсутній м’який

приголосний звук:                          приголосний звук:

води, Донбас, копри,ми,                шумлять, дніпровські,

живимо, на, дуже.                         сині, підняв, свої,

                                                        Україні, любимо,її.

 

 

2.1.3. Дидактичні ігри та цікаві завдання на тему «Буква Я та її звукові значення»

Гра № 1. «Букет для подруги»                                                 

Мета гри: закріплення в учнів навичок позначення на письмі голосного звука [а].                                                                                         

Завдання гри: визначене звукові значення букви Я в поданих словах.

Хід гри: на дошці чи на окремих аркушах заздалегідь записано слова. Учні їх прочитають, встановлюють звукове значення букви Я в кожному із слів. Якщо в слові буква Я позначає голосний [а] і м’якістю попереднього приголосного, то учень малює над словом ромашку. Якщо ж буква Я позначає два звуки – над словом малюється волошка.Перемагає той, хто швидше збере букет квітів без будяків. Учитель спостерігає за точністю дій учнів. У випадку помилки він малює будяка над словом.           

Матеріал для гри:                                                                                                                      Скоро сонечко пригріє,                                                                                            Потечуть струмки,                                                                                 темний гай зазеленіє,                                                                                       Зацвітуть квіти.                                                                                                                            О. Олесь

Лялька, ялина, моряк, Ярослав, зозуля, зілля, троянда, теля, квасоля, якщо, явір, будяк, бур’ян, Юлія.                                                                                                            Правильна         відповідь:

Ромашки:                                                           Волошки:                       лялька, моряк, зозуля,                                   ялина, Ярослав, троянда,          зілля, теля, квасоля, будяк.                            якщо, явір, бур’ян, Юлія.   

Гра № 2. «Сюрприз»                                                                  

Мета гри: закріплення в учнів графічних навичок.                  

Завдання гри: визначте звукове значення букви Я в кожному в поданих слів.

Хід гри: на окремих аркушах написано слова. Учні прочитують їх, визначають звукове значення букви Я. якщо буква Я позначає один звук – на аркуші учні малюють опеньок. Якщо буква Я позначає два звуки – малюється мухомор. У випадку помилки білочка забере в учнів по одному опеньку та мухомору.                                                                                                   

Матеріал для гри:

Маяк, лисиця, вишня, якір, немовля, яблуко, мрія, Ясочка, черешня, няня, боляче, зброя.                                                                                                                         Правильна відповідь:          

                                 

                           

 

Опеньки:                                         Мухомор:

лисиця, вишня, немовля,                маяк, якір, яблуко,     

черешня, няня, боляче.                            мрія, Ясочка, зброя.            

Гра № 3. «Четвертий зайвий»                                                            

Мета гри: тренування учнів у розпізнаванні звукового значення букви Я. Завдання гри: вилучіть зайве слово. Аргументуйте, чому слово виявилось зайвим.                                                                                    

Матеріал для гри:                                                                                          Свято                  лялька                 моряк                  маяк                              бабуся                 немовля                   будяк                            якір                               ялинка                 троянда             бур’ян                  моряк                            зозуля                 зілля                             лисиця                 мрія                                        ялинка                          Ярослав              яблуко                                             троянда                        Юлія                   якір                                                  бур’ян                          троянда               мрія                                                 зілля                              Тетяна                черешня                                 теля                            ялина                            немовля                                                    квасоля                   яблуко                 няня                                                          будяк                            бур’ян                лялька                                                       явір                      квасоля                   мрія                                       

Гра № 4. «Уважне вухо – кмітливе око»                                          

Мета гри: розвиток у школярів фонематичного слуху, вміння розрізняти звук і букву. Визначати кількість звуків і букв у слові.                

Завдання гри: знайдіть слова: а) в яких кількість звуків й букв збігається; б) ті слова, в яких звуків більше, ніж букв; в) слова, де букв більше, ніж звуків. Матеріал для гри:                                                                                                       Лялька, ялина, моряк, Ярослав, зозуля, зілля, Білорусія, троянда, теля, квасоля, якщо, явір, будяк, бур’ян, Юлія, маяк, лисиця, вишня, явір, немовля, яблуко, мрія, Ясочка, черешня, няня, боляче, зброя, сяє, остання, яструб. Правильна відповідь:                                                                                      а) моряк, зозуля, теля, квасоля, будяк, лисиця, вишня, немовля, черешня, няня, боляче;                                                                                             б) ялина, Ярослава, Білорусія, троянда, якщо, явір, бур’ян, Юлія, маяк, якір, яблуко, мрія, Ясочка, зброя, сяє, яструб.                    

 

2.1.4. Дидактичні ігри та цікаві завдання на тему«Буква Ю та її звукові значення»                                                       

Гра № 1. «Будь уважним»                                                         

Мета гри: формування в учнів свідомого вживання букви Ю.

Завдання гри: визначте, скільки звуків позначає на письмі буква Ю. запишіть слова на два стовпчики: в першій – слова, в яких буква Ю позначає один звук; в другий – слова, в яких Ю позначає два звуки                    

Хід гри: гра може проводитися у двох формах – груповій та індивідуальній. Варіант групової гри: на дошці записуються слова з буквою Ю. Учні розподіляються на команди. Після сигналу про початок гри перший гравець читає перше слово і вирішує, до якого стовпчика це слово слід записати. Записує слово, повертається до команди і передає крейду наступному гравцеві. Перемагає та команда, яка швидше і точніше виконала завдання. Варіант індивідуальної гри: кожен учень отримує аркуш паперу, на якому записані слова. Уважно прочитавши ці слова, гравець розподіляє їх у два стовпчики.Перемагає той гравець, який швидше і точніше виконав завдання.

Матеріал для гри:                                                    

Безлюдний, пелюстка, закликають, використаю,  калюжа, знаю, заплющити, клювати, висміювати, вирощую, юний, рию, п’ю, лютий, кров’ю.      Правильна відповідь:                                                                                                     І стовпчик:                                                        ІІ стовпчик:                                    безлюдний, пелюстка,                             закликають, використаю, калюка, заплющити, клювати,                     знаю, висміювати, вирощую, лютий                                                                юний, рию, п’ю, кров’ю. 

 

Гра № 2. «Садівники»

 

Юрасик любить працювати,

Він юний садівники, юннат.

З юрбою малюків завзятих

За школою він садить сад.

                                                                                                       Н. Забіла   

Мета гри: закріпити у школярів навички розпізнавати випадків вживання букв У та Ю для позначення голосного    [у].                               

Завдання гри: вставте , де потрібно, букви У та Ю.                          

Матеріал для гри:                                                                      

Вишиває осінь на канві зеленій

Золоті квітки.

Квіти ожива…ть, і з дерев спада…ть

Жовті нагідки.

Ябл…ка і гр…ші         пада…ть на земл…

Боки, спини б…ть.

Л…ди їх збира…ть, у мішки хова…ть,

Кури їх кл……ть.

Жито і пшениц… вже почаст…вали

Ціпом на токах.

І для добрих шл…нків вин…вате зерно

Мелеться в млинах.             

                                                                  О. Олесь   

 

Гра № 3. «Помагай»                                                                  

Мета гри: формування в учнів знань і вмінь написання букви Ю та У. Завдання гри: розподіляють слова в два стовпчики: в словах першого стовпчика буква Ю позначає звук           [у] і м’якість попереднього; у словах другого стовпчика буква Ю позначає два звуки [й + у].     

Матеріал для гри:                                                                                          Баюра, блюдце, костюм, володіють, всюди, в’юн, залюбки, заплющити, працювати, вибираю, миттю, людство, дрючок, забороняють, звичаю, капелюшок, колючий, вибачають, верблюди.

Правильна відповідь:

Блюдце, костюм, всюди,                                   Баюра, володіють,

залюбки, заплющити                                        в’юн, вибираю,  

працювати, миттю,                                            забороняють,

капелюшок, колючий,                                       звичаю, вибачають.

верблюд.

Гра № 4. «Уважне вухо – кмітливе око»                                          

Мета гри: розвиток в учнів фонематичного слуху, вміння розрізняти звук та букву визначити в слові кількість звуків і букв.                                   

Завдання гри: знайдіть слова: а) в яких кількість звуків й букв збігається; б) слова, в яких звуків більше, ніж букв; в) слова, в яких букв більше, ніж звуків.                                                                                         

Матеріал для гри:                                                                      

Безлюдний, пелюстка, закликають, використаю, калюжа, знаю, заплющити, клювати, висміювати, вирощую, юний, рию, лютий, кров’ю, любимо, маю, землю, всю, свою, баюра, блюдце, костюм, володіють, всюди, в’юн, залюбки, працювати, вибираю, миттю, людство, дрючок, звичаю, капелюшок, верблюд, колючий.                                                           Правильна відповідь:                                                                                             А) Безлюдний, пелюстка, калюжа, заплющити, клювати, лютий, любимо, землю, всю, всюди, залюбки, працювати, дрючок, капелюшок, верблюд, колючий, закликають, володіють.                                                      

Б) Використаю, знаю, висміювати, вирощую, юний, рию, кров’ю, маю, свою, баюра, в’юн, вибираю, звичаю.                                                            

В) Блюдце, миттю, людство.

 

 

2.1.5. Дидактичні ігри та цікаві завдання на тему «Буква Є та її звукові значення»

Гра № 1. «Молоді поети»

Мета гри: закріплення в учнів образу букви Є, її можливостей завдяки тим словам, що її мають, які, крім іншого, позволяють відповідно римувати текст.

Завдання гри: складіть невеличкий вірш про букву Є або вірш, в якому є слова з цією буквою.

Матеріал для гри:     

                                      Буква Є. Яка ж вона?

                                      Ніби скибка кавуна.

                                      Кавуна маля просило –

                                      Двічі скибку надкусило.

                                                                  (В.Гринько)

                                      «Є» нікуди не втікає.

                                      «Є» про звірів ще не знає.

                                      То ж лякатися не вміє.

                                      «Є» завжди лише радіє.

                                      Гляне звір на букву «Є»,

                                      І забуде зло своє.

                                                                  (Г.Чубач)

 

Гра №2. «У школі професора Маківки»

 

В мене є книжок багато –

                                                        І новенькі, і старі.

                                                        Як піду до школи з татом,

                                                        Всі книжки віддам сестрі.

                                                        Хай вона сама читає

                                                        Про лисичку й журавля,

                                                        Хай вона, мала, узнає,

                                                        Як багато знаю я.

                                                                                              (П.Воронько)

Мета гри: сформування в учнів свідомого вживання букви Є .

Завдання гри: визначте, скільки звуків позначає на письмі буква Є. Запишіть слова в два стовпчики: до першого – слова, в яких буква Є позначає один звук; до другого – слова, в яких Є позначає два звуки.

Матеріал для гри:     

         Боєць, давнє, двоє, дорожнє, життєвий, заєць, крапає, мрієш, мужнє, немає, житнє, приємний, єдиний.

Правильна відповідь:

         І стовпчик:                                                ІІ стовпчик:

давнє, дорожнє, життєвий,                      боєць, двоє, дякуєш, заєць,

мужнє, житнє.     крапає, мрієш, немає, приємний, єдиний.

Гра № 3. «Будь уважним»

                                                                                    Мова барвиста,

                                                                                    мова багата,

                                                                                    рідна і тепла,

                                                                                    як батьківська хата.

                                                                                                        (В.Гринько)

Мета гри: сформувати в учнів свідомого вживання букви Е або Є.

Завдання гри: вставте, де потрібно, букви Е або Є.

Матеріал для гри:

                            Вітер ві…, сі…, млі…,

                            Навіва… срібні сни,

                            Навіва… злотні мрії,

                            Ч…ше кучері В…сни.

                            То заглян… в чорні прірви,

                            То зл…тить в блакить ясну,

                            То п…люстки білі зірв…,

                            І посипа… на В…сну.

                            То замовкн…, то загра…,

                            То всміхн…ться, то зітхн… .

                                                                  (О.Олесь)

Гра № 4. «Перевір себе»    

Мета гри: закріплення в учнів знань, умінь і навичок вживання на письмі букви Є.

Завдання гри: до кожного поданого слова допишіть таке слово, в якому обов’язково  повинна бути бука Є. Визначте її звукове значення.

Матеріал для гри:

                   Соловейко … .                      Дитина… .

                   Діброва … .                           Завірюха … .

                   Шлях … .                              Село … .

Гра № 5. «Четвертий – зайвий»

Мета гри: тренування учнів у розпізнаванні  звукового значення букви Є.

Завдання гри: вилучіть «зайве» слово, поясніть.

Матеріал для гри:

Прем’єра            єгер                     внутрішнє           Євдокія

краєвид               гвардієць            востаннє              Єва

інтерв’ю              балтієць              здвоєний              синє

миттєвість        ллєш                     давнє                            Єнісей

 

ємкість                реєстрація           кореєць               втретє

дієта                    таємниця             італієць               шиє

їхнє                      коефіцієнт           давнє                   стає

ін’єкція                незабутнє            гвардієць            маєш

 

синє                     повторюємо        міцніє                  заєць

яєчко                            сусіднє                 починає               яєчко

краєзнавець        світає                            кінчає                  дієта

В’єтнам               радіє                    колишнє               останнє

 

останнє                дієслово               долає                            працюєш

колишнє              незабутнє            темніє                  міцнієш

давнє                            давнє                            востаннє             колишнє

взаємне                літнє                             знаємо                 вишиває

 

взаємини             формується                  єднатися

повторюємо        давнє                    моє

усміхається                  єралаш                осіннє

миттєвість        боєць                            по-твоєму

 

 

2.1.6. Дидактичні ігри та цікаві завдання на тему «Буква И та її звукові значення»

                                                                 Зона, як зоря пурпурова,

                                                                 Що сяє з небесних висот.

                                                                 І там, де звучить рідна мова,

                                                                 Живе  український народ.

                                                                                                       (В.Сосюра)

Гра № 1. «Для уважних»

Мета гри: сформувати в учнів свідомого вживання букви И.

Завдання гри: прочитайте вголос вірш. Встановіть, скільки разів вами вимовлено звук [и]? З’ясуйте, скільки разів у тексті вірша вжито букву И. поміркуйте над цим, зробіть висновок.

Матеріал для гри:

                            То була ніч чарівниця,

                            Покривалом спокійним, широким

                            Простелилась вона над селом,

                            Прокидалась край неба зірниця,

                            Мов над озером тихим, глибоким

                            Лебідь сплеснув білим крилом…

                                                                           (Леся Українка)

                            Маленький хлопчик в човен сів

                            Махнув весельцем – і поплив.

                            Світало. Сонечко вставало.

                            Ховався ранішній туман.

                            В росі сріблився сизий лан,

                            І на верхів’ях лісу сонце грало.

                            Спинився хлопчик. Ось – краса!

                            Цвітуть хмарками небеса,

                            Літають зграями качки,

                            Щебечуть весело пташки.

                            Десь чути чайки ніжній плач.

                            Тут – перепілка, там – деркач.

                            А он в зеленому ліску

                            Кує зозуля: «Ку-ку-ку!»

Гра № 2. «Четвертий зайвий»

Мета гри: розвинути в учнів фонематичний слух, вправляння в розпізнаванні звуків, об’єднання слів у групи за певною ознакою, знаходження спільних і відмінних ознак.

Завдання гри: виключити з групи слів «зайве» слово. Визначте ознаку, яка об’єднує слова групи.

Матеріал для гри:

Гвинтик               вимити                          перстень             дивний

килим                  переплетеш                  випливти             живий       

вперше                 листи                                      вити                     легенький

звичний               жити                             кришити              крикливий

 

вищий                 близький                      небезпечний         вити

вперше                 звичний                        дивний                знизити

дивний                експрес                         живий                  вересень

листи                            крикливий                    виклик                 кривдити

 

вишня                  виняток                         варення                васильки

виграш                актив                             близький             галерея

веселка                бриль                                     вітрина                вибори

вітрила                геній                              виправити           відлига

 

акварель              виварка                        будити                 вим’я

будинок              басейн                           взимку                 вариво

видача                 виграш                         всесвіт                горище               

вигадка               вираз                                      вимикач              аптека

 

вибух                            вечеря                           виставка              виправити

берег                    будити                          вигін                    брила

викосити             бинт                              бюлетень            верф

бригадир            витівка                          вимовити             виливати

 

 

2.1.7. Дидактичні ігри та цікаві завдання на тему «Наголос»

Все в тобі з’єдналось, злилось –

Як і поміститися в одній! –

Шепіт зачарований колосся,

Поклик із катами на двобій.

І тобі рости й не в’януть зроду,

Квітувать в поемах і віршах,

Бо в тобі – великого народу

Ніжна і замріяна душа.

                                                                                              (В.Симоненко)

Гра № 1. «Весела подорож»

Мета гри: тренування учнів у визначенні наголосу в словах.

Завдання гри: розмістіть дітей по вагонах поїзда так, щоб номер вагона і наголошеного складу імені дитини збіглися.

Матеріал для гри:

                   Допитлива дівчинка наша Наталка –

                   Її називають: Наталка – питалка.

                   Питає Наталка: «Чому я так звуся?

І чому Мариною зветься матуся?»

                   Найкраща подружка моя – Катерина,

                   А в класі у нас і Оксана, й  Ірина,

                   І Зоя, і Соня, і Клара, й Галина,

                   Лариса, Олена та ще й Валентина?

                   Одказує Знайко спокійно:

  1. Артемова Л.В. Вчися граючись. – К., 2000.

  2. Безвушко П.А. Алгоритм на уроках мови // Українська мова та література  в школі. – 1990. - № 9. – С.13 – 28.

  3. Ващенко Г. Виховний ідеал. – Полтава: Полтавський вісник, 1994

  4. Ващенко Г. Роль ігрової діяльності у навчанні // Ващенко Г. Загальні методи навчання. – К., - 1997. – С.366 – 380.

  5. Галузяк В.М., Сметанський М.І., Шахов В.І. Педагогіка: Навчальний посібник. – Вінниця, 2003. – С. 172 – 174.

  6. Дидактичні ігри // Початкова школа. – 1997. – № 9. – С. 49 – 50.

  7. Іваницька Н.Л. Використання елементів алгоритмізації при вивченні мови в школі // Українська мова та література в школі. – 1987. - №3. – С.28 -37.

  8. Іваницька Н.Л., Нестеренко І.Я. Українська мова. Фонетика: Посібник для індивідуальної самостійної роботи. – Вінниця: ВДПУ, 1992. – С.98.

  9. Ільяницька Л.С. Ігрові проблемні ситуації // Школа. – 2004. - №7. – С.27-28.

  10.  Сухомлинский В.А. Сто советов учителю. –К., 1984. – С. 47 – 53.

  11.  Тоцька Н.І. Дидактичний матеріал з фонетики: Посібник для вчителя. К.: Радянська школа, 1992. – С.143.

  12.  Ніколенко Д.Ф. Шкільна педагогічна психологія. – К., 1987.

  13.  Эльконин Д.Б. «Психологические игры». – М.: «Владос», 1999. – С.360.

  14.  br.com.ua/referats/Pedagogica/



Активні користувачі за останні 15 хвилин: