Ви Гість.

1.2.Розуміння батьками проявів дитячої обдарованості

Останнє редагування: 2016-03-14

Автор: Базалійська Любов Петрівна

У психологічній літературі описані дослідження розуміння батьками проявів обдарованості їхніх дітей та результату цього процесу як сприйняття і пізнання людини людиною з позицій суб’єкт-об’єктної та суб’єкт-суб’єктної концептуальних схем (Б.Г. Ананьєв, О.О. Бодальов, С.Л. Рубінштейн, С.В. Кондратьєва, В.М. Панфьоров, К.М. Романов, А.П. Новгородцева та інші), як компоненту, форми, процесу мислення, як розв’язування уявної задачі (Г.С. Костюк, С.Л. Рубінштейн, В.О. Моляко, Ю.К. Корнілов, Л.П. Доблаєв, Г.Г. Кларк, В.В. Знаков, А.Б. Коваленко та інші), як дослідження міжособистісного розуміння в сім’ї (В.В. Столін, О.П. Новгородцева, Т.В. Архіреєва, Ю.В. Баскіна та інші), як аналізу взаємин батьків з обдарованими дітьми (К. Текекс, Г. Мелхорн, Х.-Г. Мелхорн, А. Міллер, О.І. Кульчицька, Н.С. Лейтес, О.І. Савенков, В.С. Юркевич, А.І. Баркан, Л.О. Кондратенко та інші). Але цілеспрямованих досліджень розуміння батьками проявів дитячої обдарованості практично немає.

Поняття «розуміння» має різні тлумачення: здібності особистості щось зрозуміти, процес розуміння, стан свідомості особистості, яка прагне поникнути в сутність явища, об’єкта, результат. Це поняття використовується в широкому і вузькому значеннях. У широкому значенні воно розглядається як необхідний атрибут будь-якого рівня пізнання, спілкування, всіх психічних процесів. У вузькому – як компонент лише мислення.

Можливо визначити таку динаміку розуміння батьками обдарованості своїх  дітей:

-             1-й етап: безпосереднє чуттєве відображення зовнішніх проявів динамічних особливостей дитини, а також фіксація «здобутків», одночасне їх оцінювання та реагування на них;

-             2-й етап: оцінювання внутрішніх психологічних якостей особистості дитини, проникнення в сутність її стійких властивостей і станів, інтерпретація батьками поведінки і діяльності дитини через пізнання їхнього змісту, мотивів. Така поетапність може призводити до того, що батьки, як суб’єкти пізнання, в більшості випадків засвоюють тактичні прийоми впливу швидше, ніж вміння виробляти стратегічну дію, опосередковану поняттям про стійкі внутрішні якості своєї дитини – об’єкта пізнання.

Активні користувачі за останні 15 хвилин: