Ви Гість.

Збірка сюжетних задач. 2 клас

Останнє редагування: 2017-06-01

Автор: Терновенко Наталія Георгіївна

Пшеничнюк В.В., Терновенко Н.Г.

 

Збірка сюжетних задач

компетентнісного спрямування

Математика

 2 клас

 

Вінниця - 2017

Зміст 

 

Вступ                                                                                                                                                                                                                                                                          

Типи задач                                                                                                                   

Список використаних джерел                                                                                   
 

 

Вступ

           «Основна ідея нової школи полягає в тому, щоб перейти від школи знань до школи компетентностей, які включають знання, уміння та ставлення, засновані на ціннісній платформі» (Лілія Гриневич) [3].

           Водночас із предметною підготовкою у процесі початкового навчання  учні мають опанувати ключові компетентності, які передбачають їхній особистісний, соціальний та інтелектуальний розвиток. Ці компетентності, а саме: уміння вчитися, інформаційно-комунікативна, загальнокультурна, здоров’язбережувальна, громадянська, соціальна формуються на міжпредметній основі. Вони є інтегрованим результатом предметних і міжпредметних компетентностей, реалізують взаємозв’язок навчання, виховання і розвитку учнів.

            Автори даної збірки  задач намагалися поєднати розвиток математичних та ключових компетентностей, сформованих на інших навчальних предметах під час викладання предметів інваріантної складової навчального плану.

            У збірці запропоновано понад 50 математичних задач різних типів для учнів 2 класу. Відповідно до сюжету, задачі об’єднані у 5 розділів: «Бережімо своє здоров’я», «Природа навколо нас»,  «Мистецькими стежинами»,  «Сторінками історії Вінниччини»,  «Збережемо нашу планету. Екологічна варта».  Кожна задача, крім основного, має і додаткові запитання відкритого характеру, які спрямовані на розвиток життєвої, соціальної, громадянської компетентностей. Вони дають можливість учням поміркувати над самовизначенням у довкіллі, ставленням до природи, суспільства, інших людей та самого себе. Зміст задач спрямовано на використання знань з художньої літератури, мистецтва, охоплюють історико-культурний та краєзнавчий матеріал. Зміст задач заохочує учнів до пошукової роботи.

             У кінці збірки розміщено перелік номерів задач, що відповідають запропонованим типам. Це дасть можливість учителю використовувати матеріал збірки під час вивчення певних типів задач у 2 класі, а також на інтегрованих уроках математики з іншими навчальними предметами (природознавство, основи здоров’я, літературне читання тощо).

 

Бережімо своє здоровя

  1. В середньому за добу дитина повинна спати 9 годин. Скільки годин вона витрачає на сон протягом тижня? Чим корисний сон для людини?
  2. Бригада монтує з блоків один дачний будинок за 7 днів. За скільки робочих днів бригада змонтує 4 таких будинки? Яким чином можна зберегти тепло у власній оселі?
  3. Василько під час навчання щодня гуляє на свіжому повітрі 2 години, а на канікулах у 2 рази довше. Скільки він перебував на свіжому повітрі під час канікул, які тривали 9 днів? Чим корисні прогулянки на свіжому повітрі?
  4. Маса тіла батька 72 кг, а його сина 8 кг. У скільки разів батько важчий за свого сина? Що потрібно робити, щоб твоє тіло було у гарній формі?
  5. На кожній  перерві чергові учні провітрюють клас протягом 10 хвилин. Скільки часу провітрювався клас, якщо в цей день було 5 уроків та 4 перерви? Для чого потрібно провітрювати приміщення?
  6. Середня тривалість життя жінки в Україні 75 років, а чоловіка – 63 роки. На скільки довше в середньому живуть в Україні жінки, ніж чоловіки? Які шкідливі звички скорочують життя людини?
  7. З позиції здорового харчування за місяць молодший  школяр повинен вживати в їжу 12 кг овочів, а фруктів та ягід – у 2 рази менше. Скільки всього  кілограмів овочів, фруктів та ягід повинен вживати школяр за місяць? Які іще  продукти харчування корисні для молодшого школяра?
  8. Людина за рік повинна змінити 4 зубні щітки. Скільки зубних щіток змінить людина протягом 5 років? Скільки разів на день потрібно чистити зуби?
  9. Під час хвороби Світланка випила 7 чашок малинового чаю, це у 2 рази менше, ніж чаю з лимоном. Скільки всього чашок чаю випила дівчинка під час хвороби? Чому потрібно багато пити під час хвороби?
  10. На уроці фізкультури учні 8 хв виконували гімнастичні вправи, 15 хв змагалися в естафеті  та 12 хв грали в рухливі ігри. Скільки часу  вчитель пояснював виконання завдань, якщо весь урок тривав 40 хв? Яких правил безпеки  повинні дотримуватися учні на уроці фізкультури?

 

Природа навколо нас

  1. Самка кролика звичайного  народжує 7 кроленят. За рік вона може народити до 6 разів. А каліфорнійська кролиця  народжує стільки ж кроленят, але  до 5 разів  на рік. На скільки більше кроленят народжує кролиця звичайна, ніж кролиця каліфорнійська? Чим вкрито тіло кроля?
  2. Лось за добу з’їдає 20 кг трави. Кінь – у 2 рази більше, а корова – на 5 кг менше, ніж кінь. Скільки трави з’їсть за добу корова? Які із цих тварин є свійськими? Чому?
  3. Розмір слонової черепахи – 100 см, а капської крапчастої – лише 10 см. У скільки разів довша слонова черепаха від  капської крапчастої черепахи? Яких інших тварин-велетнів, крім слонової черепахи, ти знаєш?
  4. Тривалість життя пітона –  40 років, а кобри – у 2 рази менше, а аспіда  - у 10 разів менша, ніж пітона і кобри разом. Яка тривалість життя аспіда? Як розмножуються змії?
  5. Верблюд протягом 2 хвилин випиває 18 літрів води. Скільки води він випив на водопої, якщо він пив 5 хвилин? Де в природі можна зустріти верблюда?
  6. Олесик зібрав 63 гриби. Вдома мама перебрала гриби і 7 отруйних  викинула. У скільки разів більше грибів вона залишила, ніж викинула? Які їстівні гриби ти знаєш?
  7. Скільки всього зерна за літо запасли хом’яки, якщо у першого в коморах було 6 кг, у другого – стільки ж, а у третього -        в 3 рази менше, ніж у першого і другого разом? Які ще дикі тварини роблять запаси на зиму?
  8. Марічка на галявині побачила 27 підсніжників та  15 крокусів. Для букету вона зірвала 9 квіток. Скільки квіток залишилося на галявині? Чи правильно вчинила дівчинка? Чи можна рвати первоцвіти?
  9. Учні 2 класу для аптеки збирали ягоди калини та шипшини. Шипшини зібрали 3 пакети по 2 кг в кожному, а калини –          на 5 кг більше. Скільки калини зібрали другокласники для аптеки? Чим корисні ягоди калини?
  10. За 5 років модрина виросла на 3 м. На скільки дециметрів за рік виростає модрина? Які ще хвойні дерева, крім модрини, ти знаєш? 
  11. На 8 скатертин кравчиня витратила 40 м тканини льону. Скільки потрібно метрів тканини на 3 такі ж скатертини? Із яких рослин виготовляють тканину?

 

Мистецькими стежинами

  1. Національний симфонічний оркестр України налічує 62 струнно-смичкові інструменти, 29 духових інструментів, а решта – ударні. Скільки в оркестрі ударних інструментів, якщо всього їх 99? Які ударні інструменти ти знаєш?
  2. Всесвітньо відома різдвяна мелодія українського композитора Миколи Леонтовича «Щедрик»  прозвучала у 9 закордонних художніх фільмах та 5 телесеріалах. А також її використали у 7 рекламних роликах. У скільки разів частіше вона звучала у фільмах, ніж у рекламі? Які ще українські щедрівки та колядки ти знаєш?
  3. У дитячій опері «Коза-Дереза» українського композитора Миколи Лисенка 6 дійових осіб, а в опері «Пан Коцький » -         на 5 дійових осіб більше. Скільки всього дійових осіб у цих двох операх? На яких «трьох китах»  тримається музика?
  4. Висота Пізанської Вежі (Італія) становить 57 м, а висота часової вежі Біг-Бен (Англія) – 96 м. На скільки Біг-Бен  вищий за Пізанську вежу?  Яка найвища вежа Франції?
  5. Скульптура Батьківщини-Матері у Києві складається із постаменту, жіночої постаті та меча, занесеного над її головою. Висота постаменту 40 м, жіночої постаті – 46 м, а меча – 16 метрів. Які загальна висота цієї скульптури? Як називається подібна скульптура у Нью-Йорку?
  6. В Україні та за її межами встановлено 9 найвідоміших пам’ятників українській писанці. Висота писанки на острові Хортиця 1м, у селах Львівщини 6 м і 7 м, у м. Вижниця – 3 м, у м. Коломия – 13 м, у Криму  - 4 м, у Литві – 2 м, у Румунії – 7 м та  у Канаді – 10 м. Яка буде загальна висота, якщо ці пам’ятники поставити один на одний? Обчисли вираз зручним способом. Які інші запитання можна поставити до умови задачі?
  7. У Києві 49 храмів, які є культурними пам’ятниками України, а у Львові – на 50 храмів більше. Скільки храмів у Львові? Які відомі собори Києва ти знаєш?
  8. У вірші Тараса Григоровича Шевченка 1 строфа складається із 5 рядків. Скільки рядків у всьому вірші, якщо у ньому 3 такі строфи? Яких українських поетів ти знаєш?
  9. У книзі Всеволода Нестайка «В Країні Сонячних Зайчиків» 72 сторінки. На канікулах Сашко 7 днів читав по 5 сторінок щодня. Скільки сторінок книги йому залишилося прочитати? Які іще твори написав Всеволод Нестайко?
  10. У виставковій залі художнього музею було 32 картини. Із них 8 портретів, 9 натюрмортів, а решта – пейзажі. Скільки пейзажів було у виставковій залі? Яких художників ти знаєш?

 

Сторінками історії Вінниччини

  1. На початку минулого століття довжина водогону у м.Вінниця була 27 км, а у м.Київ – 45 км. На скільки кілометрів довжина Вінницького водогону менша, ніж Київського?  Чи  змінилася до нашого часу довжина Вінницького водогону (зменшилася або збільшилася)?Чому?
  2. У 1910  році у Вінниці міська пожежна команда у своєму арсеналі мала 2 машини, 1 ручний насос, 6 діжок, 1 драбина,          12 чоловік і 16 коней. На скільки більше тварин, ніж людей було у пожежній команді? У скільки разів менше було машин, ніж коней? Чи використовують коней сучасні пожежники?
  3. У 1912 році у Вінниці була збудована водонапірна вежа заввишки 28 м. О другій годині дня довжина тіні, яку відкидає вежа, на 21 м менша. У скільки разів довжина вежі більша за її тінь? Коли  тінь від вежі буде найдовша, а коли -  найкоротша?
  4. У 1910 році у Вінниці налічувалося 10 ресторанів, 8 пекарень, 5 друкарень і стільки ж аптек. У скількох із даних приміщень готували їжу? А що виготовляли у аптеках?
  5. У 2011 році було збудовано Вінницький фонтан «Рошен». Його довжина 97 м, ширина – 10 м, висота центрального струменя 63 м. На скільки довжина фонтана більша за ширину? На скільки висота центрального струменя менша за довжину фонтану?  Чим для людей небезпечне купання у фонтані?
  6. У Вінниці на території музею-садиби відомого хірурга Миколи Пирогова росте 60 видів рослин, а музею-садиби відомого українського письменника Михайла Коцюбинського – на 28 видів рослин менше. Скільки всього видів рослин привезли та посадили на території обох музеїв? А у яких музеях бував ти?
  7. У 1913 році у Вінниці була запущена перша лінія електричного трамваю довжиною 9 м. До нашого часу були збудовані трамвайні лінії, загальна довжина яких у 3 рази більша, ніж довжина першої лінії. Яка загальна довжина трамвайної лінії у Вінниці зараз? Пригадай правила поведінки у громадському транспорті.
  8. На початку 20 століття архітектором Григорієм Артиновим у Вінниці було спроектовано 40 споруд. Із них  30 житлових будинків, а решта – інші будівлі. На скільки більше було спроектовано архітектором житлових будинків, ніж інших будівель? Яких ще відомих архітекторів України ти знаєш?
  9. Сто років тому у Вінниці через Південний Буг був побудований Староміський міст, перехід через який був платним. Родина із трьох осіб вирушила на базар через цей міст.   За кожну людину вони сплатили по 1 к., за корову та 2 свиней по 3 к., а за віз із зерном – 5к. Скільки всього грошей сплатила родина за один перехід через міст? Скільки у Вінниці усього мостів?
  10. У Вінниці музично-драматичний театр ім. Садовського пропонує переглянути дітям за рік 8 вистав, а ляльковий театр –         у 5 разів більше. Скільки різних вистав  зможуть переглянути за рік діти  у ляльковому театрі? Яким чином  глядачі висловлюють подяку  артистам?

 

Збережемо нашу планету. Екологічна варта

 

  1. Людина випиває за день 2 літри води А на миття посуду у місті витрачає у 6 разів більше.  Скільки літрів води вона витрачає на миття посуду? Як економити прісну воду? Чому її потрібно економити?
  2. У школі збирали макулатуру. 2-А клас зібрав 46 кг макулатури, 2-Б – на 9 кг менше. Скільки всього макулатури зібрали        2-А та 2-Б класи? Чи збираєш ти макулатуру?Для чого?
  3. Одна звичайна лампа накалювання витрачає за годину 60 ват (одиниці вимірювання електроенергії), а енергозберігаюча при такому самому освітленні 27 ват. Скільки електроенергії можна зекономити за 2 години роботи енергозберігаючої лампи? Чому потрібно берегти електроенергію? Чи є у твоїй оселі енергозберігаючі лампи?
  4. Для утеплення фасаду будинків купили блоки. Для першого будинку купили 45 блоків, а для другого – на 8 блоків більше. Скільки всього блоків купили для цих двох будинків? Чому потрібно утеплювати будинки?
  5. Довжина тіні від ґномона у сонячному годиннику опівдні 3 дм, а ввечері – 18 дм. У скільки разів більша довжина тіні ввечері, ніж довжина тіні опівдні? А зранку тінь відґномона довша чи коротша? Чому?
  6. Повітря на нашій планеті складається із азоту, кисню, вуглекислого газу, водню та домішків. Азот складає близько 78 частин, кисень – на 57 частин менше, ніж азот. Скільки всього частин азоту та кисню міститься у повітрі? Як у повітря потрапляють шкідливі домішки? Чому вони шкідливі?
  7. У лісництві за 3 тижні засадили деревами 12 однакових ділянок лісу. Скільки таких ділянок засадять за 4 тижні? Яку користь приносять ліси людям?
  8. На сонячній електростанції встановлено 94 сонячні батареї. Із них 76 батарей уже запущено, а решта – готується до запуску. На скільки більше батарей запущено, ніж готується до запуску? Які іще види електростанцій ти знаєш? Які із них не насосять шкоди навколишньому середовищу?
  9. За місяць було 5 хмарних днів, а сонячних – у 5 разів більше. Скільки всього днів у цьому місяці? Який це міг бути місяць року?
  10. На сміттєпереробному заводі за 2 години переробляється 14 ц сміття. Скільки центнерів сміття перероблять за 8 годин робочої зміни? Чому сміття потрібно переробляти?

 

Типи задач

ПРОСТІ

1. Сума двох доданків (№ 37).
2. Збільшення числа на кілька одиниць (№ 28).
3. Різницеве порівняння (№№ 6, 25, 32, 33, 36).
4. Збільшення або зменшення числа у кілька разів (№№ 1, 2, 5, 8, 29, 42).
5. Кратне порівняння чисел (№№ 4, 13, 33, 36).
6. Зведення до одиниці (№ 20).

СКЛАДЕНІ

1. Сума доданків – на дії одного ступеня (№№ 24, 26, 27, 35, 43, 45, 47).
2. Знаходження невідомого третього доданка (№№ 10, 22, 31).
3. Зменшення суми на число (№ 18).
4. Сума доданків на дії двох ступенів (№№ 7, 9, 17, 38, 40, 41, 50).
5. На збільшення або зменшення числа у кілька разів (№№ 12, 14, 44).
6. Різницеве порівняння, що включає знаходження невідомого доданка (№№ 39, 49).
7. Різницеве порівняння двох добутків (№11).
8. Збільшення добутку двох чисел на число (№№ 3, 19).
9. Зменшення числа на добуток двох чисел (№ 30).
10. Кратне порівняння двох чисел (№№ 16, 23, 34).
11. Зведення до одиниці (№№ 15, 21, 48, 51).

Список використаних джерел

1. Навчальні програми для загальноосвітніх навчальних закладів із навчанням українською мовою. 1-4 класи. – К.: Видавничий дім «Освіта», 2013
2. Срібна мить. (поштові листівки та фотографії з музейної колекції). Автори тексту: Л.Р.Каропаєва, Л.С.Лиса, О.О.Філін. Вінниця: РВВ ВАТ «Віноблдрукарня», 1998
3. Творча скарбничка: Книга вчителя початкових класів. Науково-практична серія. Випуск №1 (11)/Г.С.Тарасенко, Г.А.Іваниця – Вінниця: КВНЗ «ВАНО», Відділ інформаційних технологій та видавничої діяльності, 2016
4. www.uk.wikipedia.org/wiki/Історія_Вінниці
5. www.spokki.net/fakty-pro-tvaryn-v-tsyfrah-a-vy-znayete-shho/
6. www.portal.lviv.ua
7. www.nsou.com.ua/greetings.html

 

Активні користувачі за останні 15 хвилин: