Ви Гість.

Інформаційна картка Бойка Сергія Івановича

Останнє редагування: 2018-11-09

Автор: Бойко Сергій Іванович



Інформаційна картка *

учасника всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2019»

у номінації « Географія»

 

Прізвище, ім’я, по батькові

Бойко Сергій Іванович

Посада

Вчитель географії

Місце роботи (найменування закладу освіти відповідно до статуту)

Комунальний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №9 Вінницької міської ради

Освіта (найменування закладу вищої освіти, рік закінчення навчання)

Вища. Вінницький педагогічний інститут 1993

Самоосвіта (за останні 3 роки)

Використання інтерактивних технологій на уроках природничого циклу

Загальний стаж роботи

28 років

Педагогічний стаж

28 років

Стаж роботи у даному закладі освіти

_

Кваліфікаційна категорія

Вища

Педагогічне звання                    (за наявності)

_

Науковий ступінь                        (за наявності)

_

Посилання на Інтернет-ресурси, де ви представлені (за наявності)

_

Посилання на відеорезюме**

 

Педагогічне кредо

Учитись важко, а учить ще важче,

Але не мусиш зупинятись ти.

Як учням віддаєш усе найкраще,

То й сам сягнеш нової висоти.

 

                                       Педагогічний портрет.

 

Мені, як учителеві, дуже близька думка про те, що школа для дітей це не підготовка до життя, це саме життя. Тому дуже важливо допомогти дітям відчути ритм життя, відчути радість діяльності, знання, відкриття, знайти і пройти шлях до успіху - в цьому я бачу призначення педагога.

У своїй діяльності я прагну до рішення наступних завдань :

·           розвиток інформаційно-операційної сфери особистості;

·           розвиток психомоторних процесів: логічного, критичного і творчого мислення, мови, уваги, пам'яті, уяви через здійснення творчої діяльності і використання проблемного, частково-пошукового, дослідницького методів навчання;

·           формування потребністно-мотиваційної сфери особи через дію на емоції, виховання вольових якостей і ціннісних орієнтирів;

·           формування вміння відповідати на нестандартні питання;

·           виявлення знань необхідних на уроках географії в суміжних науках: хімії, біології,  і економіці;

·           розвиток аналітичного мислення учнів.

Моя діяльність ґрунтується на принципах особисто орієнтованого навчання, що реалізовується в засобах індивідуалізації змісту, форм, методів і педагогічних засобів досягнення цілей навчання, переведення процесу розвитку учнів в режим самоорганізації і саморозвитку.

Моя професійна діяльність спрямована на прищеплення інтересу учнів до знань і активізації пізнавальної діяльності через різноманітні методи і форми організації навчання, за допомогою включення їх в активну пізнавальну діяльність.

Одним з факторів підвищення педагогічної ефективності уроку є міжпредметні зв’язки, що забезпечують систематичний взаємозв’язок у викладанні шкільних дисциплін. Знання учня середньої школи мають бути не якимось “предметним уламком”, а цілісною інформацією про навколишній світ. Сучасний етап розвитку науки характеризується взаємопроникненням одних галузей науки в інші, тому формування загальної системи знань учнів про реальний світ – одна з основних функцій міжпредметних зв’язків.

Формуванню природничих, соціальних, полікультурних, комунікативних, міжпредметних компетентностей сприяє проведення інтегрованих уроків. Інтеграція окремих предметів дозволяє найбільш повно проілюструвати єдність усього сущого, у якому жива й нежива природа, життя і творчість людини, суспільство і культура взаємопов’язані. Форми проведення уроків можуть бути різними: урок – диспут, урок – семінар, урок – конференція, урок – екскурсія тощо. 

Досвід викладання предмета дозволяє мені сказати, що набагато підвищує ефективність уроку і викликає великий інтерес в учнів до навчання використання на уроці стандартного і мультимедійного підручника(використання комп'ютерних презентацій), оскільки це: 

·      робить процес пояснення нового матеріалу наочним;

·      показує явища, що вивчаються, в розвитку;

·      сприяє формуванню аналітичних здібностей;

·      здійснює зв'язки між учбовими предметами.

Як і інші педагоги, я також активно шукаю шляхи, стимулювання самостійності і саморозвитку учнів у рамках оптимізації навчального процесу. Здійсненню цієї мети, на мій погляд, служить викладання географії і економіки в системі розвиваючого навчання, оскільки провідним методологічним принципом його є не пасивне сприйняття інформації, а дослідження тієї або іншої проблеми, що стоїть, з різних точок зору.

Особливу увагу приділяю роботі з картами, оскільки карта - це джерело нових знань. Важливо, що карти містять додаткові відомості, які розширюють обов'язковий матеріал, збільшують об'єм відомостей, допомагають глибше зрозуміти основний матеріал, у результаті, учні отримують загальну картину географічного об'єкту

Я вважаю, що навчальний процес необхідно будувати так, щоб знання стали підгрунтям практичної спрямованості, тобто стали дієвими: 

·      знати і розуміти;

·      уміти виділяти;

·      описувати;

·      знаходити, наводити приклади;

·      складати, визначати;

·      застосовувати.

Я вважаю, що різноманітні форми проведення занять розвивають і виховують наступні якості особистості: гнучкість, динамічність, дисциплінованість, ініціативність, лідерські здібності, навички міжособистісного спілкування, ораторські, організаторські здібності, відповідальність, самостійність, аналітичні здібності, ведення переговорів.

 

 

 

 

Активні користувачі за останні 15 хвилин: