Ви Гість.

Літературна вікторина для учнів 11 класів

Останнє редагування: 2013-04-26

Автор: Терентьєва Людмила Сергіївна

Заклад «Фізико-математична гімназія №17 Вінницької міської ради»

 

Літературна вікторина для учнів 11 класів

 

Вчитель світової літератури, вчитель-методист Терентьєва Л.С. 

Мета:

 

  1. Які нові тенденції позначилися у розвитку літератури на початку XX ст.? (імпресіоністичні та неоромантичні)
  2. Назвіть новий вид мистецтва, що зародився на початку ХХ ст. (Кіно, «сінематограф».)
  3. Кого з російських письменників XX ст. назвали «пророком своєї епохи», «буревісником революції», «пролетарським письменником»? (Максима Горького)
  4. З ким Максим Горький двічі порівнює Буревісника у «Пісні про буревісника»? (З демоном.)
  5. Назвіть авторів філософських, наукових концепцій, що мали вплив на формування світобачення людини XX ст. (Ф. Ніцше, 3. Фройд, К. Маркс та інші.)
  6. Яка пора року для Івана Буніна стала улюбленою темою творчості? (Осінь.)
  7. Який твір Іван Бунін написав під враженням випадкового побаченого на могильному хресті портрета молодої дівчини з надзвичайно живими і радісними очима? («Легке дихання».)
  8. Яку назву отримав напрям, що у радянському літературознавстві вважався вершинним досягненням «передового» літературного розвитку і був зорієнтований на «партійність», «класовість», «народність»? (Соцреалізм (соціалістичний реалізм)).
  9. Назвіть відомі вам твори Олександра Івановича Купріна. («Олеся», «Суламіф», «Поєдинок» та інші)
  10. Що лягло в основу створення оповідання О.Купріна «Гранатовий браслет»? (Життєвий факт із сімейної хроніки сім’ї Любимових)
  11. Який рядок, що нагадує молитву, повторював Желтков у своєму передсмертному листі до княгині Віри Шеїної? («Хай святиться ім'я твоє».)
  12. Що символізує зелений камінчик у гранатовому браслеті в однойменному творі О.Купріна? (Рідкісне кохання, що приходить раз у тисячу років.)
  13. 3 ким із відомих російських поетів листувався Р.М.Рільке в останні роки свого життя? (З.Б.Пастернаком, М. Цвєтаєвою.)
  14. 3а якої умови Грегор Замза міг би знову перетворитися зі страхітливої комахи в людину? (Коли б йому намагалися допомогти, підтримали б його.)
  15. Чим, окрім поезії, серйозно захоплювався Борис Пастернак? {Музикою і філософією.)
  16. Назвіть  відомі   вам  твори  Бориса  Пастернака.   (Роман  «Доктор Живаго», поеми «Дев'ятсот п'ятий рік», «Лейтенант Шмідт», «цей лютий...», «Нобелівська премія».)
  17. Яку мету переслідує штукар Чіполла, спрямовуючи свій виступ у глядацький зал? (Підкорити, здолати, панувати над усіма.)
  18. Яке місто Михайло Булгаков у багатьох своїх творах визнавав улюбленим, вартим найвищих почуттів? (Київ.)
  19. Яку   фразу,   що   стала   крилатою,   говорить   Воланд,   рятуючи, «воскресаючи» роман майстра про Понтія Пі лата? («Рукописи не горять».)
  20. Як матінка Кураж ставиться до війни? (Прагматично, як до способу збагачення.)
  21. Який образ п'єси Бертольда Брехта «Матінка Кураж та її діти» є пророчою метафорою, символом занепаду Німеччини? Як сприймалася п'єса в Європі в 1941 році? (Образ матінки Кураж; як п'єса-передчуття, як п'єса-пересторога.)

 

 

Активні користувачі за останні 15 хвилин: