Ви Гість.

Створення веб-сайту бібліотеки

Останнє редагування: 2013-01-16

Автор: Лампіга Алла Віталіївна


СТВОРЕННЯ ВЕБ-САЙТУ БІБЛІОТЕКИ

ФМГ № 17

 

Розглядаються мета, завдання та подаються рекомендації з питань організації веб-сайту бібліотеки.

 

Основне завдання сучасної бібліотеки не тільки навчити читати і аналізувати книгу, а й навчити орієнтуватися у великому потоці інформації, швидко знаходити і виділяти головне, задовольнити інформаційні потреби суспільства. Тому необхідно модернізувати роботу шкільного бібліотекаря, озброїти його сучасними комунікаційними     технологіями,     адже     змінюється     не     тільки суспільство, а й роль самого шкільного бібліотекаря, його підхід до обслуговування читачів. Виникає потреба у оволодінні комп'ютером як засобом інформації, який підвищує рівень мас-медійної грамотності працівника бібліотеки. Роль бібліотекаря у навчально-виховному процесі щораз збільшується , але не потрібно забувати, що збільшуються й вимоги до працівника бібліотек. Сучасний бібліотекар повинен вміти:

Саме ці завдання змінили роль і самого шкільного бібліотекаря, його підхід до обслуговування читачів. Змусили зайнятися самоосвітою, самовдо­сконаленням, підвищенням кваліфікації. Сьогодні вже мало мати доступ до Інтернету для того, щоб надавати своїм користувачам можливість користу­ватись чужими ресурсами, потрібно ще зуміти показати свої.

Наша бібліотека була поставлена перед фактом створити свій власний продукт - свій сайт в Інтернеті. Звичайно, цьому передувала велика і кропітка робота, але за допомогою вчителів інформатики і учнів старших класів, нам вдалось здійснити задумане. І ось результат: наша електронна адреса lib.pmg17.vn.ua.Тепер будь-який читач зможе завітати на нашу сторінку і ознайомитись з гімназійною бібліотекою, її роботою, ресурсами та послугами.

Що ж це за поняття - веб-сайт, веб-сторінка? Наскільки складно і наскільки просто відкрити свій веб-сайт? Сьогодні наша бібліотека має можливість поділитись досвідом у вирішенні цих питань. Веб-сторінка – це документ, або сукупність документів, об'єднаних у сайт і пов'язаних однією темою. Веб-сторінка бібліотеки висвітлює інформацію, яка є цікавою і корисною для читачів. Це може бути інформація про фонди, літературу, каталоги, картотеки, режим роботи, правила користування бібліотекою, тематичні заходи, книжкові виставки, інформаційні послуги, що надає ця бібліотека користувачам. Веб-сайт - це віртуальний інформаційний центр, який об'єднує тематично пов'язані між собою веб-сторінки. Веб-сайт є презентацією діяльності бібліотеки в мережі Інтернет. Як правило, веб-сайт позначається трьома буквами www – World Wide Web (Всесвітнє паутиння). Сайт - це і є в нашому розумінні електронна сторінка.

Робота над сайтом починається з визначення головної мети, того, для чого він буде існувати . Потрібно прийняти за правило, що сайт здійснюється саме для читачів , а не для самих бібліотекарів.

Головна мета сайту:

            Завдання сайту:

Зміст сайту:

Етапи роботи над сайтом:

1. Визначення мети і завдань, змісту сайту, читацького призначення.

2. Розробка структури сайту.

3. Аналіз і відбір матеріалів:

- складання і редагування текстів;

- фотозйомки, обробка зображень.

4. Створення сайту.

5. Ведення сайту.

Структура сайту бібліотеки ФМГ № 17:

І. Про бібліотеку

1. Привітання завідувачки бібліотеки.

2. Основні завдання бібліотеки.

3. Історія бібліотеки.

4. Паспорт бібліотеки.

5. Правила користування бібліотекою

6. Актив бібліотеки.

7. Реклама бібліотеки.

8. Графік роботи бібліотеки.

9. Фотоподорож бібліотекою.

ІІ. Структура бібліотеки

1. Абонемент.

2. Читальний зал.

3. Каталоги і картотеки.

4. Інтернет-центр.

ІІІ. Ресурси бібліотеки:

1. Фонд бібліотеки.

2. Каталоги бібліотеки.

3. Періодичні видання.

4. Корисні посилання.

5. Нові надходження.

6. Діагностика.

7. На допомогу вчителям.

8. Година читання.

9. Календар знаменних дат.

IV. Масові заходи.

V. Новини та події.

VI. Калейдоскоп.

Сайт повинен бути зручним у використанні. Користувач (читач) повинен легко орієнтуватись і знаходити необхідну йому інформацію. Організація сайту потребує сумісних зусиль декількох фахівців: дизайнера, веб-майстера, програміста. Не говорячи вже про постійну роботу по оновленню, поповненню, зміни матеріалу. Таким чином, створення і підтримка сайту потребує кадрового і фінансового забезпечення. Створення індивідуального дизайну означає, звичайно, багато. Але на цьому цінність сайту не вичерпується. Його необхідно постійно поповнювати новою інформацією, матеріа­лами, щоб не втратити інтерес користувача(читача). Сайт - це обличчя нашої бібліотеки в глобальній мережі, і від того, як його створено, будуть безпосередньо судити про неї. Він не тільки представляє нас, нашу роботу, головне його завдання залучати до нас нових читачів. Саме створення власних веб-сайтів впливає на змінений ролі бібліотеки і сприяє створенню в ній нового інформаційного, інтелектуального та навчаючого простору.

 

Література

1. Сюнтюренко В. Електронні інформаційні ресурси: проблеми створення і використання / В. Сюнтюренко // Електронні бібліотеки. -1999.-№2.

2. Електронні інформаційні ресурси бібліотек України // Бібліо­течна планета. - 2002. - № 2. - С. 20-21

3. Степанов В. Российские библиотечные сайты в Интернет / В. ов //Науч. и техн. б-ки. -2000. -№ 3. Степан – С. 17-20.

Активні користувачі за останні 15 хвилин: