Ви Гість.

Використання ІКТ на уроках української мови

Останнє редагування: 2014-12-07

Автор: Босак Світлана Пилипівна

 

Використання ІКТ (мультимедійних технологій)

 на уроках української мови

         Новий час вимагає нових підходів в освіті, нових технологій, у тому числі і комп'ютерних. Дійсно, використання ІКТ на уроках дає можливість впливати на всіканали сприйняття людини -зоровий, механічний, слуховий та емоційний, а отже, сприяє ефективному засвоєнню навчального матеріалу.  Известно, что большинство людей запоминает 5% услышанного и 20% увиденного. Відомо, що більшість людей запам'ятовує 5% почутого і 20% побаченого. Одновременное использование аудио- и видеоинформации повышает запоминаемость до 40-50%. Одночасне використання аудіо-та відеоінформації підвищує запам'ятовуваність до 40-50%. Мультимедиа программы представляют информацию в различных формах и тем самым делают процесс обучения более эффективным. Экономия времени, необходимого для изучения конкретного материала, в среднем составляет 30%, а приобретенные знания сохраняются в памяти значительно дольше.

 

         Мультимедіа (англ. multimedia)– багатокомпонентне середовище, що дає змогу використовувати текст, графіку, відео і мультиплікацію.

Мультимедіа  - представлення об'єктів і процесів не традиційним текстовим описом, а за допомогою фото, відео, графіки, анімації, звуку. Мультимедіа програми представляють інформацію в різних формах і тим самим роблять процес навчання більш ефективним. Економія часу, необхідного для вивчення конкретного матеріалу, в середньому становить 30%, а набуті знання зберігаються в пам'яті значно довше.  Мультимедиа (много способов, средств) - представление объектов и процессов не традиционном текстовым описанием, а с помощью фото, видео, графики, анимации, звука.Мультимедіа сприяє розвитку мотивації, комунікативних здібностей, отримання навичок, накопичення фактичних знань, а також сприяє розвитку інформаційної грамотності.

Преимущества использоПереваги використання ІКТ:

vУвеличивается объём материала за счёт экономии вреЗбільшується обсяг матеріалу за рахунок економії часу.

vРасширяются возможности применения дРозширюються можливості застосування диференційованого підходу в навчанні.

vиндивидуализируется процесс просмотра (повтор, детальное изучение кадра, остановка кадра и т.д.Індивідуалізується процес перегляду (повтор, детальне вивчення кадру, зупинка кадру  тощо).

vповышение мотивации обучения, создание положительного настроя, активизация самостоятельной деятельности учащПідвищується мотивація навчання, створюється позитивний настрій, активізується самостійна діяльность учнів.

 

         При використанні на уроці мультимедійних технологій структура уроку принципово не змінюється. У ньому, як і раніше, зберігаються всі основні етапи, зміняться, можливо, тільки їх часові характеристики. Необходимо отметить, что этап мотивации в данном случае увеличивается и несет познавательную нагрузку. Необхідно відзначити, що етап мотивації в даному випадку збільшується і несе пізнавальне навантаження. Это необходимое условие успешности обучения, так как без интереса к пополнению недостающих знаний, без воображения и эмоций немыслима творческая деятельность ученика. Це необхідна умова успішності навчання, оскільки без інтересу до поповнення відсутніх знань, без уяви та емоцій немислима творча діяльність учня.


Одним из оптимальных и доступных для учителя средств использования ИКТ на уроках литературы, на мой взгляд, является создание презентаций. Програма для створення презентацій MicrosoftPowerPoint є універсальним видом наочності і може бути застосованою у будь-якому класі на уроці будь-якого типу.

        У своїй практичній діяльності кожен учитель, що проводить навчальні заняття з використанням ІКТ, обирає потрібний йому за різними параметрами набір педагогічних програмних засобів, що підвищує ефективність його праці, а рівень теоретичних знань, практичних умінь і навичок його учнів наближує до вимог сьогодення. Наглядность материала повышает его усвоение, т.к.

 

       Одним з оптимальних і доступних для вчителя засобів використання ІКТ на уроках української мови та літератури, на мій погляд, є створення презентацій. Програма для створення презентацій Microsoft Power Point є універсальним видом наочності і може бути застосована в будь-якому класі на уроці будь-якого типу. Створити прості слайди для уроку за наявності практики можна за годину. Это очень удобно. Це дуже зручно.

        Комп'ютерна презентація - це набір слайдів, які об'єднані можливістю переходу від одного слайда до іншого та зберігаються у загальному файлі.

        Слайд - логически автономная информационная структура, содержащая различные объекты, которые представляются на общем экране монитора, листе бумаги или на листе цветной пленки  в виде единой композиции.Слайд - логічно автономна інформаційна структура, яка містить різні об'єкти, які подаються на загальному екрані монітора у вигляді єдиної композиції.

 

Складовими слайда можуть бути такі об’єкти:

заголовок и подзаголов

v заголовок та підзаголовок

vграфические изображения (рисунки) графічні зображення (малюнки)

vтаблицы таблиці

vдиаграммы діаграми

vттексти

vзвуки организационные диагра

vзвуки марковані списки

vмаркированные спискифон

vфон колонтитулколонтитул

vномер слайда номер слайда

vдата

дата

 При створенні слайдів необхідно враховувати такі вимоги:

Слайд должен содержать минимально возможное количеств

v Слайд повинен містити мінімально можливу кількість слів.

vДля надписей и заголовков следует употреблять четкий крупный шрифт, ограничить использование просто текста. Предпочтительнее выносить на слайд предложения, определения, слова, термины, которые учащиеся будут записывать в тетради, прочитывать их вслух во время демонстрации презентацииНа слайд потрібно виносити визначення, терміни, які учні будуть записувати в    зошити, прочитувати їх вголос під час демонстрації презентації.

vЗаливка фона, букв, линий предпочтительна спокойного, «неядовитого» цвета, не вызывающая раздражение и утомление глаз. Для написів та заголовків слід використовувати чіткий великий шрифт. Лаконичность — одно из исходных требований при разработке учебных программ.

vЗаливка тла, букв, ліній повинна бути спокійного кольору, що не викликає роздратування і втоми очей.

vЧертежи, рисунки, фотографии и другие иллюстрационные материалы должны, по возможности, иметь максимальный равномерно заполнять все экранное поле. Малюнки, фотографії та інші ілюстраційні матеріали по можливості повинні максимально рівномірно заповнювати все екранне поле.

vНельзя перегружать слайды зрительной информацией. Не можна перевантажувати слайди зоровою інформацією.

vНа просмотр одного слайда следует отводить достаточное время (не менее 2-3 мин.), чтобы учащиеся могли сконцентрировать внимание на экранном изображении, проследить последовательность действий, рассмотреть все элементы слайда, зафиксировать конечный результат, сделать записи в рабочие тетради. На перегляд одного слайда слід відводити достатній час (не менше 2-3 хв.), щоб учні могли сконцентрувати увагу на екранному зображенні, розглянути всі елементи слайда, зробити записи в робочі зошити.

vЗвуковое сопровождение слайдов не должно носить резкий, отвлекающий, раздражающий характер. Звуковий супровід слайдів не повинен  мати різкий, дратівливий характер.


         Використання мультимедійних презентацій доцільно на будь-якому етапі вивчення теми. Какой бы сложной и скучной ни была тема урока, она станет, интересна школьнику, если учебный материал на экране представлен в красках, со звуком и другими эффектами.Слайди  можуть бути використані д1ля повідомлення  теми та мети уроку,  у 2. Как сопровождение объяснения учитепроцесі пояснення вчителем матеріалу (визначення, терміни, опорні конспекти, таблиці, схеми, малюнки, відео фрагменти), для розгортання дискусії і постановки проблемних завдань, для первинного закріплення знань, формування вмінь та навичок учнів, дВ своей практике я использую созданные специально для конкретных уроков мультимедийные конспекты-презентации, содержащие краткий текст, основные формулы, схемы, рисунки, видеофрагменты.3. Как информационно-обучающее пособие4. Для контроля зна3ля контролю знань.

 

         Якою б складною і нудною не була тема, вона стане цікавою школяреві, якщо навчальний матеріал на екрані представлений у фарбах, зі звуком та іншими ефектами.Всё это позволяет преодолеть пассивность и инертность обучающихся, организовать самостоятельную работу  и решать следующие задачи: Все це дозволяє подолати пасивність, інертність учнів, організувати самостійну роботу і обеспечить осознанное усвоение учащимися некоторых разделов русского языка с последующим использованием приобретенных знаний в практической работе со школьниками; забезпечити усвідомлене засвоєння учнями української мови, а також выработать уважительное отношение к компьютеру как к инструменту профессион виробити шанобливе ставлення до комп'ютера як до інструменту професійної діяльності людини.

 

 

 

Активні користувачі за останні 15 хвилин: