Ви Гість.

"Музичне мистецтво 6 клас І семестр за підручником “Музичне мистецтво” Л.Г.Кондратової"

Останнє редагування: 2016-02-18

Автор: Стахова Ірина Олександрівна

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИВІННИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

МІСЬКИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

ЗАКЛАД «ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ №8

ВІННИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ»

 

 

Музичне мистецтво

6 клас І семестр

за підручником

“Музичне мистецтво”Л.Г.Кондратової

номінація

«Електроннo-освітній ресурс»

Стахова Ірина Олександрівна

вчитель музичного мистецтва

«спеціаліст вищої категорії»

тел. (067) 28-60-312

 

м. Вінниця

2016

Автор-упорядник Стахова Ірина Олександрівна, вчитель музичного мистецтва  закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №8 Вінницької міської ради»

СтаховаІ.О.Музичне мистецтво.6 клас І семестрза підручником “Музичне мистецтво”Л.Г.Кондратової. Електронний  посібник./ І.О.Стахова. – Вінниця , 2016.

 

Рецензенти:

Кугаєвська С.В, заступник з виховної роботи закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №8 Вінницької міської ради».

Корченюк Н.П., вчитель музичного мистецтва закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 Вінницької міської ради».

 

 

Рекомендовано

науково-методичою радою закладу

«Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №8 ВМР »

(Протокол №3 від 01.02.2016року)

 

Електронний навчальний посібник «Музичне мистецтво. 6 клас» є синтезом вербальної, візуальної, звукової  інформації, поєднує абстрактно-логічні та предметно-образні форми наочності, підвищує мотивацію навчання за рахунок єдності пізнання та розваги, емоційності та образності форми викладу навчального матеріалу, можливості вибору вчителем та учнями темпу та послідовності діяльності, об’єму матеріалу, що вивчається.

Пропонується для використання вчителями та студентами як під час уроків, так і в позаурочній діяльності.

 

ЗМІСТ

 

  1. 1.    Вступ………………………………………………………4
  2. 2.    Методичнірекомендації………….……………………….7
  3. 3.    Інструкція для користувача……………………………  10
  4. 4.    Список використаних джерел……………………….......11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

Інформатизація освіти - один знапряміврозвитку освіти,продиктований потребами сучасногосуспільства, у якомуголовнимрушієм прогресу є індивідуальнийрозвитокособистості. Вона має забезпечити впровадження в практику програмно-педагогічних розробок, спрямованих на інтенсифікацію навчального процесу, вдосконалення форм і методів організаціїнавчання.Завдяки ж використанню ІКТ навчальне середовище можна доповнити відео, звуком, анімацією. Усе  цездійснюєзначнийвплив на емоційну сферу школярів, сприяючипідвищеннюпізнавальноїактивності на уроці та в процесі навчання взагалі.

Основною метою всіх інновацій в освітній галузі є сприяння переходу від механічного засвоєння учнями знань до формування вмінь і навичок самостійно здобувати знання. Тому і виникла необхідність організації процесу навчання на основі сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. 

Доведено, що кожен учень по-різному освоює нові знання. З використанням комп'ютерних мереж і онлайнових засобів, вчитель  отримав можливість подавати нову інформацію таким чином, щоб задовольнити індивідуальні запити кожного учня.Не стають  винятком і уроки музики.

 Засоби ІКТ дозволяють активно залучити  учнів до  навчального  процесу;  якіснозмінити контроль за діяльністю; спонукати школярів  до  досягнень   особистого характеру, навчального рівня класу  та наявного інформаційного  простору.

Даний посібник включає в себе 16 уроків музичного мистецтва для 6 класу за двома темами І семестру «Жанри камерно-вокальної музики» та «Жанри хорової музики».До кожногоуроку розроблені авторськіпрезентація та кросворд, який можна використовувати як для актуалізації опорних знань, так і для закріплення вивченого матеріалу. Для покращення сприймання музичного матеріалу використовується відеоматеріал музичного твору, для ознайомлення з біографією композитора – матеріал з
відеоенциклопедії.

Полегшується процес оцінюваннязнань завдяки використаннюрозробленихкросвордів і тестів за вжевивченимматеріалом.

Основні завдання електронного навчального посібника:

1. Використати усі  ІКТ під час викладання музичного мистецтва.

2. Підготувати навчально-методичне забезпечення викладання уроків музичного мистецтва в інформаційному просторі.

Мета даного посібника полягає в тому, щоб впровадити і полегшити використанняінформаційно-комунікаційнихтехнологій на уроках музичного мистецтва в сучаснійшколі, зокрема, завдяки використаннюелектронного навчального посібника «Музичне мистецтво. 6 клас».

Використання даного посібника  на уроках музичного мистецтва дає можливість досягненню наступних педагогічних цілей:

ü ​ підтримка групових і індивідуальних форм навчання в умовах класно-урочної системи організації навчального процесу;

ü ​ створення комфортних умов комп’ютерної підтримки традиційних і новаторських технологій навчання;

ü підвищення інтересу учнів до творчої і пізнавальної діяльності;

ü ​ забезпеченнядиференційованогопідходу до вивчення предмету;

ü ​ структуризаціязмісту навчання і активізація опорних знань;

ü ​ формування в учнів основ естетичного світосприйняття;

ü ​ особистіснийрозвитокучнів;

ü економія часу  учителя під час підготовки  до уроку.

Електронний посібник дозволяє:

-  надавати учням інформацію в різноманітній формі: текст, караоке, аудіо, відео, анімація і т.д.;

-  видавати великий обсяг інформації частинами;

-  мобілізувати увагу учнів;

- активізувати процеси сприйняття, мислення, уяви  та пам’яті.

Сучаснашкола не повинна відставативід потреб часу, а значить, сучасний учитель повинен використовуватикомп’ютерусвоїйдіяльності. Застосовуючи інформаційні технології на уроці музичного мистецтва, не можна забувати про те, що це урок спілкування з мистецтвом. Дуже важливо не перетворити урок музики в спілкування з комп’ютером, не зробити урок музики схожим на будь-який інший урок.

Ще однією перевагою даного посібника є його властивість зацікавити учнів музичним матеріалом і це підсилюється зацікавленням  учнів 
наочними зображеннями та позитивним емоційним станом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННОГО  ПОСІБНИКА

Нові інформаційні технології стали невід’ємною частиною уроків музики у школі, вони використовується паралельно із традиційним навчанням, збільшуючи ступінь наочності, організуючи сприйняття через почуттєві відчуття (зорові, слухові), активізуючи інтелектуальну діяльність та формуючи механізм розумових дій.

Музичне мистецтво є предметом  культуро творчого циклу,  і має власні специфічні риси та завдання. У царині  музичного  мистецтва шестикласники  знайомляться  з характерними ознаками жанрів камерно-вокальної та хорової музики (пісня, гімн, романс, кантата, ораторія, меса, літургія та ін.) відповідно до їх призначення (І семестр).  Вчаться інтерпретувати образний зміст музичних творів та визначати їхню композиційну будову (форму), а також типи розвитку музики.

Найважливішимиособливостями методики викладаннямузичного мистецтвав 6 класі та організаціїнавчально-виховногопроцесу є :

  • Ø Розуміння музики – цепроцесспівпереживання та інтерпретації, що носить діалоговий характер.Самеце даєзмогу не тількидолучитися а й самовизначитися у музичному світі, включитися в йоготворення, удосконалюючинасампередвласнийдуховнийсвіт.
  • Ø Уроки музикимаютьрозвивати в учнівпочуттяуспіхувідвласнихдосягнень у царинімистецькоїкультури,  виявляти естетичне ставлення до мистецької діяльності, брати участь у дискусіях, порівнювати власну думку щодо творів мистецтва з думками інших і толерантно ставитися до них, виявляти ініціативу та взаємодопомогу у груповій роботі; проявляти активність  у процесі пізнання мистецтва, використовувати медіа ресурси (радіо, телебачення тощо) у пошуковій діяльності.

Основнізавданняполягають у формуваннікультуризагальнолюдськихпочуттів та цінніснихорієнтирівучнів, а такожбезпосередньохудожніхякостей, середяких:

ü активне сприймання творів мистецтва: слухати і насолоджуватися серйозною музикою, що пробуджує найчистіші почуття, живописом;

ü ознайомлення з народними традиціями, музичною спадщиною, українською пісенною культурою, музичною культурою інших країн,  взаємопроникненням ідей у видах мистецтва, і головне – власна інтерпретація, власний аналіз творів мистецтва;

ü  розвиток асоціативио-образного мислення, уяви, фантазії, художнього смаку та творчих здібностей;

ü розуміння, переживання досвіду емоційно-естетичного ставлення до навколишнього світу, втілений в образній структурі  твору мистецтва.

На уроках музичного мистецтва за допомогоюелектронногопосібникамаємоможливістьвиконуватинаступнівидизавдань:

 

  • · Завдання на мистецькіпорівняння і зіставлення.

Порівнятирізнімузичні твори, знайти спільне та відмінне, знайтиіншіваріанти їх звучання .

  • · Завдання для виявленняемоційно-ціннісногоставлення до музичних творів.

Охарактизуватитвір,висловлюючиособистіснеставлення - почуття, думки, враження.Висловлювати оцінні судження щодо творів різних жанрів мистецтва, виявляти естетичне ставлення до мистецької діяльності, брати участь у дискусіях, порівнювати власну думку щодо творів мистецтва з думками інших і толерантно ставитися до них, виявляти ініціативу та взаємодопомогу у груповій роботі.

  • · Вокально-хорові завдання:

Виконаня одноголосних та багатоголосних (зокрема, двоголосних) творів,формуванню навичок співу в ансамблі, хорі. Спів пісень  краоке, спів під фонограму(плюс, мінус).

  • · Ігрові завдання.

Розагадти кросворд, вгадати мелодію, розповісти цікаві факти з життя композитора,  якіспонукаютьучнівмислити нестандартно, творчо.

  • · Творчі завдання.

Проявляти активність  у процесі пізнання мистецтва, використовувати медіа ресурси (радіо, телебачення,інтернет тощо) у пошуковій  та проектній діяльності.

Посібник дає можливість змінювати послідовність творів, запланованих на уроці, та послідовність видів робіт, але важливо налаштувати учнів на кульмінацію уроку. Завждипотрібномати на увазі, що для сприйняття духовно багатоїмузикинеобхіднаособливапсихологічна настройка. Це, можливо, використанняпоезії з спорідненою темою, ідеєю, розповідь з історіїстворення, випадками з життя, пов’язаними з цимтвором, йоговплив на конкретних знаменитостей, використанняміфології, творівживопису та іншихвидівмистецтв.

Очікуваний результат:

-         формування музичної та загальнокультурної компетентності;

-         підвищення рівня активної пізнавальної діяльності учнів;

-         стимулювання інтересу до світової та вітчизняної музичної спадщини;

-         зразок для учнів, які прагнуть створити власний дитячий проект.

 

ІНСТРУКЦІЯ ДЛЯ КОРИСТУВАЧА

 

Відкривши демонстрацію  «Електронний посібник»,

 

 

перейдіть на другий слайд:

 

 

Натисніть на слово «Інструкція»

 

 

 

  • Для переходу до потрібного уроку або його змісту натисніть на виділене (підкреслене) слово:
  • Урок, конспект, відео, та ін.;
  • Для повернення до змісту посібника натисніть

 

 


 


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

  1. Букреєва Г.Б. Цікава музика: дидактичні ігри та вправи. Богдан.- Тернопіль, 2012.
  2. Кондратова Л.Г. Музичне мистецтво. Підручник для 6 класу. Навчальна книга – Богдан, 2014
  3. «Вікіпедія» - україномовна версія енциклопедії. uk.wikipedia.org.
  4. Пісні-караоке  - YouTube
  5. Проект  «Зроблено в Україні» - YouTube
  6. Проект Энциклопедия / EncyclopediaChannel - YouTube
  7. Величайшее шоу на земле – YouTube
  8. Видатні українці - YouTube
  9. Мультимедійне видання «Музична енциклопедія Кирила і Мефодія»

https://yandex.ua/images/search

https://www.youtube.com/watch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Активні користувачі за останні 15 хвилин: