Ви Гість.

Використання проблемних ситуацій на уроках основ здоров’я у початковій школі

Останнє редагування: 2018-02-08

Автор: Шпортун Наталія Миколаївна

Використання проблемних ситуацій на уроках основ здоров’я у початковій школі

 

Завдання школи полягає в тому, щоб адаптувати дитину, підлітка в соціальному середовищі. Нові життєві умови, в яких опинилися всі ми, висувають свої вимоги до формування молодих людей, які вступають у життя: вони повинні бути не лише обізнаними і вмілими, але й мислячими, ініціативними, самостійними. Ростити саме таких людей  ось замовлення нашого сучасного суспільства [5, C.56]

Саме використання проблемних ситуацій дозволяє ефективно вирішувати завдання розвитку творчості, передачі знань за допомогою активізації пізнавальної діяльності.

Тому застосування проблемних завдань на сьогодні є надзвичайно актуальним, адже це сприятиме формуванню особистостей, здатних вирішити будь-яке, в тому числі і творче питання.

Проблемою дослідження є підвищення рівня знань вмінь та навичок молодших школярів шляхом використання проблемних ситуацій на уроках «Основи здоров'я».

Об'єктом дослідження є організація навчально-виховного процесу на уроках «Основи здоров'я» в початковій школі.

Предмет дослідження: використання проблемних ситуацій під час вивчення курсу «Основи здоров'я» в початкових класах.

Мета дослідження – обґрунтування педагогічних умов, необхідних для ефективного застосування проблемних ситуацій при вивченні курсу «Основи здоров'я» в початковій школі, розробка методичної бази проблемних завдань та перевірка ефективності їх використання в практичній діяльності.

Завдання:

·                    дослідити місце та значення проблемних ситуацій в системі методів навчально-виховного процесу молодших школярів;

·                    з'ясувати основні функції і особливості проблемного навчання;

·                    обґрунтувати та експериментально перевірити можливості використання проблемних ситуацій на уроках «Основи здоров'я»;

·                    провести аналіз ефективності та доцільність застосування проблемних ситуацій під час вивчення „Основи здоров'я" в початковій школі.

Гіпотеза дослідження: застосування проблемних ситуацій на уроках «Основи здоров'я» сприятиме підвищенню рівня якості оволодіння учнями навчального матеріалу.

Методи дослідження: аналіз психолого-педагогічної літератури; вивчення передового педагогічного досвіду, метод: спостереження, бесіда; педагогічний експеримент, анкетування; співставлення, аналіз та узагальнення.

Повна версія роботи

Додаток. Презентація "Здоров’язбережувальні технології у нашій школі"

Додаток. Презентація "Збалансоване харчування"

Активні користувачі за останні 15 хвилин: